– Jeg må si at jeg er veldig forundret over at en så ekstrem feil kan gå gjennom sikkerhetskontrollen til Nord Pool, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt til E24.

Det er det Norge-baserte strømselskapet Kinect som står for tabben. I en melding på sidene til strømbørsen Nord Pool skriver selskapet torsdag at de som følge av «en intern systemfeil» la ut et altfor stort tilbud i strømmarkedet.

Tilbudet var å selge i snitt 5787 megawatt strøm i alle morgendagens timer i Finland. Ifølge Jukka Leskelä i den finske bransjeorganisasjonen Energiateollisuus tilsvarer tilbudet fra Energy halvparten av Finlands estimerte strømforbruk fredag. Det skriver den finske avisen Helsingin Sanomat.

Som et resultat av det enorme tilbudet har strømprisene i Finland blitt sendt ned til minstepris fra klokken 14 og ut dagen.

Minstepris er minus 500 euro per megawattime, eller minus 5,85 kroner per kilowattime. Prisen har aldri før vært så lav verken i Finland eller Norden, ifølge Europower.

Dette vil koste Kinect flere titalls millioner euro, anslår Leskelä overfor Helsingin Sanomat.

Kinect skriver på sidene til Nord Pool at «vi jobber med andre markedsdeltakere for å løse den ekstreme situasjonen». E24 har sendt melding til daglig leder i Kinect Energy AS uten å få svar.

– Enorme summer

Lilleholt sier han ikke kan forstå at ingen hos Nord Pool tok en telefon til Kinect for å spørre om de virkelig mente budet.

– Det forundrer meg at det ikke har vært kommunikasjon her.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt. Foto: Kjetil Malkenes Hovland

E24 har bedt Nord Pool svare på hvordan denne feilen har gått gjennom systemet. Kommunikasjonsdirektør Irene Zeier svarer ved å vise til en melding på Nord Pools sider hvor situasjonen beskrives kort.

– Vi kan dessverre ikke kommentere kunders budgivningsadferd, legger hun til.

Til Energiwatch har hun uttalt at Nord Pool ikke har tekniske muligheter for å gjennomføre en ny auksjon.

– Gavepakke

Selv om det hele skyldtes en feil, blir prisene stående.

– For strømkunder i Finland er dette bare en gavepakke, de får jo betalt for å forbruke kraft, sier Lilleholt.

Og også andre nordiske markeder har blitt påvirket, ifølge kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics.

– Hele Sverige får glede av det. Svenske priser har falt mye som følge av dette. Det er overraskende billig strøm der i morgen og også Nord-Norge får glede av dette, sier Botnen.

Han tror at Kinect trolig blir ansvarlig for en del av kostnadene.

Svenska kraftnät, Sveriges svar på Statnett, skriver i en pressemelding at de tok kontakt med andre strømprodusenter etter å ha hørt om feilen, for å spørre om de kan dekke opp morgendagens ubalanse. For Kinect har jo tross alt ikke 5782 megawatt å tilby markedet hver time gjennom morgendagen.

– Litt forenklet kan man si at man solgte noe man ikke hadde, og kjøpere kjøpte noe som ikke finnes, sier driftssjef Pontus de Maré i Svenska kraftnät.

Han sier at morgendagen vil bli overkommelig, men at den kan bli rotete.