I tillegg deltar Fylkesmannen i Troms og det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø på det som skal være en praktisk og tverrfaglig konferanse 22. og 23. mars.

- Konferansen retter seg mot flere etater som møter barn jevnlig men som ikke har den spesifikke kunnskapen som trengs for å kjenne igjen symptomer på misbruk, sier overlege Marianne Nordhov ved UNN, som også ble valgt som ny leder av Norsk Barnelegeforening i august.

Oppfordrer til påmelding

Nordhov tok initiativ til konferansen og roser de andre aktørene for alle å være lette å få med på laget. Så langt er 163 deltakere påmeldt, men overlegen ser gjerne at enda flere melder seg på, også fra hennes egen yrkesgruppe.

Leder ved Barnehuset Ståle Luther oppfordrer alle relevante arbeidsgivere til å melde sine ansatte på konferansen.

- Jeg håper spesielt rektorer og lignende arbeidsgivere benytter denne sjansen. Dette vil bli en praktisk konferanse for folk flest, men vi vil også bruke en del anonyme caser fra virkeligheten, sier Luther.

Har et ansvar

Konferansen vil spesielt ha fokus på beslutningspunkter som kan ha avgjørende betydning for barnet i en voldssak.

- Tidlig intervensjon når man ser vold eller omsorgssvikt er utrolig viktig. Vi vet at jo tidligere barnet får hjelp dess større er sjansene for å reparere og rehabilitere, sier Luther.

Han får støtte fra Fylkesmannen i Troms, som er ansvarlig for å gi råd og veiledning til flere etater hvor barn er involvert.

- Vi vil være med å sikre at grupper ikke forblir taus hvis man mistenker misbruk, og formidle det videre. Man blir veldig lei seg når man ser saker rulle opp hvor mistanken ikke har blitt ytret, sier seniorrådgiver hos Fylkesmannen Eivind Pedersen.

Overlege Nordhov ved UNN sier barn er en veldig sårbar gruppe hvor vold og misbruk kan gjøre skade som varer hele livet.

- Vi har alle et stort ansvar ovenfor barna, konkluderer hun.