Byrådet vil i hvert fall vedta å bygge enkle trappeheiser fra de forskjellige kinosalene som skal kunne brukes for å evakuere rullestolbrukere i tilfelle brann.

I alt vil det bli montert seks trappeheiser med tilhørende ramper.

– Det er den enkleste løsningen, og den som tar kortest tid å få på plass. Det er i tillegg den løsningen som blir anbefalt av Eiendom i kommunen, sier finansbyråd Line Fusdahl (Høyre).

iTromsø har skrevet om hvordan kinoen har vært nødt til å nekte rullestolbrukere adgang — simpelthen fordi de branntekniske forskriftene har satt stopp for å la dem komme inn.

Lang tid å finne løsning

– Saken har tatt veldig mye lengre tid enn noen kunne ane. Det er også en årsak til at vi velger trappeheisalternativet — den vil kunne komme på plass langt raskere enn noen av de andre løsningene vi så på, sier Fusdahl.

Piril Bendiksen er en av rullestolbrukerne som har vært utestengt fra kinoen i mange år. Hun er veldig positiv til at byrådet nå får en løsning på plass.

– Det var jammen på tide. Nå blir det mye lettere for meg å kunne gå på kino når jeg ikke trenger å ha med to ledsagere som kan løfte meg ut, sier hun.

Hennes mor, Kirsti Bendiksen, innstemmer.

Tror det når hun får se det...

– Det er jo helt merkelig at det skal ha tatt så lang tid, så jeg håper virkelig at det blir en løsning nå som de har lovet å ordne saken, sier hun.

Byrådet har hatt tre alternativer på bordet, men de andre to ville ha ført til store bygningstekniske inngrep i både kinoen og rådhuset, og er derfor skrinlagt.

Totalbudsjett for montering og installasjon av trappeheisene er satt til 1,1 millioner kroner.

– Det er et budsjett som jeg tror vi vil kunne holde, sier Fusdahl.

Hun vil imidlertid ikke si noe konkret om når trappeheisene vil kunne være på plass.

– Det vil jeg ikke gjøre i dag, men det vil ikke ta lang tid etter at vi vedtar saken — og den skal opp til behandling i byrådet fredag, sier hun.

foto
BYGGER KINOHEIS: Line Fusdahl, finansbyråd, har endelig funnet løsning på det årelange problemet med evakueringsheis på kinoen. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN