Like under bruhodet på Tromsdalensida av sundet ligger Karl’s Fisk & Skalldyr.

Fredag for en uke siden ble Karl Hansen, daglig leder, oppringt av en ivrig nordlending som mente at et fiskerifirma i Lofoten ønsket å kjøpe opp alle domenenavn som lignet det til Karls Fisk & Skalldyr.

– Han var veldig travel, og det hørtes ut som om det hastet veldig, hvis ikke ville jeg kunne tape mye penger, sier Hansen.

Han hadde ting han skulle gjøre, og ba oppringeren sende ham en e-post om saken. Mandag 12. mai fikk han så en e-post fra registreringsbolaget.com, som refererte til telefonsamtalen.

Svartelistet

Deri tilbys Hansen å beskytte seks variasjoner av domenenavnet hans, for den nette sum av 1800 kroner per domene.

Det tilsvarer 10.800 kroner. I tillegg inngikk det da en avgift på mellom 49 og 160 kroner per år. Nærmere 11500 kroner skulle det altså koste for å beskytte domenenavnet til bedriften: det første året.

Produksjonssjef Kenneth Hansen syntes forespørselen hørtes mistenkelig ut. Så han gjorde et søk på nett av bedriften, og fant flere advarsler om deres virksomhet.

– På et nettsted som heter trygghandel.no fant vi at firmaet med det fulle navnet Registrerings Selskapet Europa var svartelistet, sier Hansen.

Trygghandel.no omtaler selskapet som ”en gammel domenesvindler har våknet til liv igjen – Registrerings Selskapet Europa.”

Selskapet har endret navn over årene, og trygghandel.no skriver at de første gang ”ble registrert i 2007 og var på vår svarteliste i en periode under 2010.”

”Nei takk”

Nederst i artikkelen har en mann fra Lødingen, Arne Johan Gravem, kommentert firmaet. Også han har opplevd det samme.

Også han ble oppringt av en nordlending ved navn Johan Hansen, som oppga å være fra Harstad.

Gravem sitter i et elveeierlag som selger laksefiske i saltdalselva. De eier domenenavnet saltdalselva.no.

– Personen som ringte mente at han selv var lidenskapelig opptatt av laksefiske. Derfor ønsket han å hjelpe oss mot å bli overkjørt av svenske reiseoperatører som han påsto skulle til å kjøpe opp domenenavn som lignet våre, sier Gravem.

– Han var flink å snakke for seg, så jeg sa et muntlig ja til at vi kunne kjøpe et par av domenene, sier Gravem.

Men da han la på, ble han mer skeptisk. På internettsøk fant han flere advarsler mot firmaet Registrerings Selskapet Europa. Han sendte en mail til telefonselgeren, og sa ”Godt forsøk, men nei takk”.

iTromsø har fått lese svaret han fikk på e-post. Der står det blant annet:

”At andre har lakt ut sån for vi har kjørt klager mot dem i forliksrådet har ikke noe med dette og gjore. Registreringen har allerede blitt gjort og vi ligger ute med jobb, tid og penger for dere så kravet går videre til betaling skjer.”

– Svindel

Øyvind Waardal er supportansvarlig hos Trygghandel.no. Det er et firma som tar betalt hos ulike bedrifter for å bistå dem mot nettsvidlere.

Waardal har jobbet over tid med å følge opp faktura og inkassoer fra Registrerings Selskapet Europa – RegistreringsBolaget Europa HB som det også går under. De har hatt selskapet på radaren over lengre tid, og advarer folk mot å inngå noen avtaler med dem.

– Vi anbefaler at bedrifter som har vært i kontakt med selskapet, kontakter oss. Vi er i dialog med finanstilsynet for å få en slutt på dette, selv om virksomheten med sin base i Sverige gjør hva de kan for å forbli på markedet, sier Waardal.

Gravem i Lødingen oppfatter i ettertid det hele som et klart svindelforsøk, på lik linje med Karl Alberth Hansen i Tromsø.

– Selvsagt har dem ikke noe pengekrav på meg. Dette er tydelig et forsøk på å lure folk, sier Gravem.

Etterforskningsavdelingen i Troms politidistrikt ved Arvid Lajord opplyser til iTromsø at de ikke har noen anmeldelser inne på Registreringsbolaget Europa HB eller Nordic domain hosting i sitt distrikt. Det er ikke klart hvor vidt det foreligger anmeldelser andre steder i landet.

– Vi driver ikke svindel

Johan Hansen oppgis som leder i selskapet Registreringsbolaget Europa HB. Her er hans svar på anklagene.

Selskapet står registrert i Sverige på en 29 år gammel mann, og hans norske mor (75). Sistnevnte er bosatt i Lødingen.

Johan Hansen er selgeren som har vært i kontakt med både Karl Alberth Hansen og Arne Johan Gravem. Han oppgis som sjef av assistent Elinor Andersson, som tar telefonen når iTromsø ringer.

– iTromsø har snakket med firma som dere har kontaktet. De opplever deres henvendelse som et svindelforsøk. I tillegg er dere svartelistet på nettsiden ”Trygghandel.no”. Hva er din kommentar til det?

– Det kan finnes en grunn til at han har satt oss på den svartelista. Vi ser på Trygg Handel som en mindre seriøs bedrift og de selger beskyttelse til kunder ved å plukke ut bedrifter som de mener å svarteliste. Vi tar det ikke så tungt at vi er på deres svarteliste.

– Kilder som iTromsø har snakket med opplever deres henvendelse som et svindelforsøk. Hva sier du til det?

– Etter at kunder som har nektet å betale har tapt har de blitt sinte. Slik går det hver gang. Det er ikke vår feil at inkompetente personer som takker ja til saker og ting sier de har angrerett når de ikke har det. Vi sender lydfiler til dem der de takker ja. De misbruker avisen, og hvis dere legger ut feile opplysninger, om oss, tar vi det videre til retten, koste hva det koste vil.

– Vi har totale lydinnspillinger på alle kundene vi har. Om det er gode selgere som har kontakt med dem, er det ikke kriminelt.

- Tull at vi villeder

– Trygg Handel påstår at dere kontakter firmaer bransjevis. Først psykologer, så veterinærer, for eksempel. Gjør dere det?

– Det er opp til hver og en selger hvordan de mottar informasjon.

– Hvorfor tar dere 1.800 kroner per domene, når det er mye billigere på nett?

– Det er bare tull at de er villedet på noen måte. En svindel er når du sier til kunder at du skal levere ting du ikke leverer. Det har ikke vi gjort. Det er vi veldig nøye med. At man går aggressivt på som selger er en annen sak, og det gjør vi. Men vi svindler ingen.

– Vi hjelper folk med registreringer. De får en fullstendig registrering, og trenger de hjelp med administreringen, trenger de bare ringe oss.

– Hvor mange kunder har dere?

– Å herregud, vi har mange.

– Hvor mange?

– Veldig mange. Én million kanskje. Norge, Finland, Danmark og Sverige. Mest Norge.

– Hvor mange har dere i Norge? Hvor stor andel av kundene er her?

– Det er flest i Norge. Det er jeg som er ansvarlig i Norge, og hvor mange kan jeg ikke svare på strak arm. Det har vært mye i Norge, og det er like mange andeler hit og dit. Vi har alt fra to til fem kunder per dag siden 2007. Vi legger ikke vekt på dem som er misfornøyd.

– De som er sint skriver at vi driver telefonterror. Det er som en jungeltromme hos en gjeng sladrehanker. Det er en forskjell på å oppleve å bli lurt, og det å faktisk bli lurt. Om folk sier det er svindel, tar vi det til politiet.

– Ingen i de andre landene klager på dette, kun i Norge.

– Har dere noen statistikk på dette?

– Vi har statistikker. Men det er en egen statistikk, og ikke i noe program.

Trygghandel.no skriver på sine nettsider at de hjelper firma som blir utsatt for svindelforsøk. De har svartelistet selskapet som kontaktet Karls Fisk & Skalldyr i Tromsø.

Per Fredrik Svedlund, direktør i Trygg Handel AS.
”Tilbud”: For 1800 kroner per stk. tilbys Karls Fisk & Havbruk å kjøpe seks domenenavn som visstnok skal beskytte deres allerede eksisterende. no-domene. Foto: Christina Svanstrøm Foto: Christina Svanstrøm
Svar: Arne Gravem i Lødingen takket per mail nei til tilbudet. Dette er svaret han fikk fra domeneselskapet. Foto: Christina Svanstrøm Foto: Christina Svanstrøm
Svartelistet: Selskapet trygghandel.no jobber daglig med svindelforsøk mot bedrifter i Norge. På deres nettsider er Registrerings Selskapet Europa svartelistet. Foto: Christina Svanstrøm Foto: Christina Svanstrøm