Dårlig vinter og god sommer, eller kanskje motsatt? Det er ikke lett å huske hvordan været i Tromsø har vært gjennom hele 2016.

Meteorologikonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge, Håvard Larsen, kan opplyse at det ble slått to værrekorder i år.

– I april registrerte vi som tidligere nevnt 274,1 timer sol. Dette er det høyeste antall soltimer registrert i april siden vi startet med registrering av soltimer i 1961, forteller Larsen til iTromsø på en e-post.

– Som kuriositet kan det nevnes at det var det dobbelte av det som ble registrert i juni.

I tillegg ble det ny varmerekord i april.

– 29. april målte vi 17,0 grader på Vervarslinga for Nord-Norge. Dette er den høyeste temperaturmålingen vi har gjort i april siden starten i 1920. Følgelig har vi aldri tidligere målt så høy temperatur så tidlig på året.

Kan få enda en rekord

I tillegg til sol- og varmerekorder, kan det også bli slått en tredje rekord.

– Den våteste måneden var desember. Så langt har vi fått 226,7 millimeter. Dette er av de våteste desembermånedene vi har registrert. Rekorden er fra 1975 med 248,4 millimeter.

Kjølig sommer

Vi kan ifølge Vervarslinga klage på årets sommer med god samvittighet. Den varme årstiden har nemlig vært kaldere enn vanlig.

– Sommeren var heller kjølig, ettersom temperaturen i både juni og august var under normalen. Nedbørmessig var det omtrent som en vanlig Tromsø-sommer, sier Larsen.

Vinteren har heller ikke vært helt optimal.

– Vinteren var tørrere og noe mildere enn en gjennomsnittlig vinter. Snødybden var på sitt maksimale 17. februar på 105 centimeter, og var omtrent på det normale fram til tidlig mars. Deretter minket den gradvis. I snitt har vi snødybdemaksimum i månedsskiftet mars-april.

Temperaturforskjeller

Larsen kan ellers opplyse at juli var den varmeste måneden i Tromsø i 2016, med en snittemperatur på 12,3 grader.

– Den høyeste temperaturen ble målt 22. juli, hvor vi hadde 27,6 grader.

Uten de store overraskelsene var det i januar måned at den kaldeste temperaturen ble målt.

– Snittemperaturen i januar var på minus 4,8 grader. Den kaldeste dagen i 2016 var 7. januar hvor det ble målt -16,9 grader.

Ganske lik fjoråret

Sammenlignet med 2015 har været dette året vært ganske likt.

– Vi har hatt en ganske typisk vinter, fin vår og høst, og en heller dårlig sommer, med unntak av august 2015 som var fin. Juni og juli 2015 var enda kjøligere enn samme måneder i 2016, mens både august, september og oktober var fine måneder.

– Har dere merket noen langsiktige endringer i været de siste årene?

– Den mest tydelige trenden synes å være at særlig høsten har «blitt lengre», det vil si at høsten, særlig september og oktober, har blitt mildere, sier Larsen.

VARMT: 22. juli var den varmeste dagen i 2016. Foto: Trond Tomassen Foto: Trond Tomassen