Etter dødsulykken på E8 ved Hundbergan i 2016, ble den 21 år gamle sortlandskvinnen i Nord-Troms tingrett frikjent for uaktsomt drap og legemsbeskadigelse. 9. februar i år ble hun imidlertid dømt etter tiltale i Frostating lagmannsrett til 90 dagers fengsel. Hun fikk også kjøreforbud i tre år og måtte betale oppreisning til etterlatte etter Hilde Martine Heika (52) som omkom.

Hun anket dommen til Høyesterett, som nå har konkludert med at den ikke fører frem. Nordlys.no omtalte saken først.

– Etter ankeutvalgets syn har lagmannsrettens flertall vektlagt det forhold at A var ung og uerfaren på riktig måte. Det er riktig lovforståelse at selv om hun var ung, og selv om arbeidsgiveren kan bebreides, fritar ikke dette føreren for ansvar for at kjøringen gjennomføres på en forsvarlig måte, skriver Høyesterett i beslutningen, og fortsetter:

– Det er heller ingen feil ved lagmannsrettens lovanvendelse eller saksbehandling at retten ikke har tatt fullstendig stilling til hvilke feil som ble gjort under kjøringen og som førte til ulykken. Det er tilstrekkelig at rettens flertall har funnet det bevist ut over enhver rimelig tvil at den eller de feilene som førte til ulykken, uansett skyldtes en markert grad av uaktsomhet fra tiltaltes side.

Dommen vakte stort engasjement, og en innsamlingsaksjon samlet på kort tid inn over 100.000 kroner til kvinnen.

– Det er mange som er forbannet over dommen mot henne. Det er noe alvorlig galt med systemet når en lærling kan havne i et sånt uføre som hun har havnet i her, sa Per Aslak Luuso, initiativtakeren bak innsamlingsaksjonen, til iTromsø i februar.

Kvinnens forsvarer Odd Robert Aksnes forteller at kvinnen er skuffet over beslutningen, og mener saken vil få betydning for opplæring av yrkessjåfører fremover.

– Hun er skuffet over at Høyesterett ikke vil vurdere om det er en annen aktsomhetsnorm for lærlinger enn for erfarne yrkessjåfører. Domstolen gir henne det fulle og hele ansvar, til tross for at hun kun har forholdt seg til instruks fra arbeidsgiveren.

Aksnes mener også at et kjøreforbud på tre år utgjør en urimelig tilleggsstraff, da hun i praksis blir idømt et yrkesforbud. Sjåfører risikerer i mye større grad enn andre yrkesgrupper å bli idømt yrkesforbud, ifølge advokaten, som er ansatt i advokatfirmaet Vectio.

– Denne dommen vil skape konsekvenser for lærlingordningen i transportfaget. Det er urimelig at en ung lærling får et ansvar som burde vært gitt til lærebedriften, sier han