NRK Troms melder fredag kveld at det er påvist MRSA-bakterie hos en ansatt ved Sør-Tromsøya sykehjem.

– Den informasjonen vi har er at en av våre ansatte har bakterien, sier enhetsleder ved sykehjemmet, Eva T. Olsen, til iTromsø.

Hun understreker at den ansatte ikke var på jobb da bakterien ble oppdaget.

Tester alle

Hun forteller at alle beboere ved og rundt bogruppen til den ansatte er blitt testet, i tillegg til en stor del av de ansatte. Resten vil bli testet mandag.

– Vi har enda ikke fått noen resultater av prøvene, og jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, sier Olsen.

Ikke utbrudd

Hun forteller at sykehjemmet, i samråd med kommuneoverlegen og UNN, tar forholdsregler ved å teste de ansatte som har jobbet i bogruppen de siste fire ukene.

– Det er ikke snakk om et utbrudd. Vi vet ikke om den ansatte har fått bakterien hjemme eller her på sykehjemmet.

Ser alvorlig på saken

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen skriver i en e-post til iTromsø at situasjonen nå kartlegges ved å gjøre smitteoppsporing.

Det tas prøver av de ansatte og beboerne på avdelingen, og det gjøres informasjonsarbeid overfor de involverte og berørte pårørende, opplyser Kristoffersen.

– Et utbrudd av MRSA på sykehjem ser vi alvorlig på. Så langt er det ikke konstatert noe utbrudd. Det er snakk om et uventet, tilfeldig funn av MRSA hos en ansatt. Det er derfor vi gjør smitteoppsporing nå, for å sjekke om smitten kan ha blitt overført til andre ved avdelingen i løpet av den tiden man ikke var klar over at vedkommende hadde MRSA-smitten. Dersom det blir konstatert utbrudd, er det en svært uheldig situasjon. Det fører til at smitteoppsporingen må utvides, og kan da komme til å omfatte andre avdelinger og eventuelt hustandsmedlemmer og/eller pårørende, skriver kommuneoverlegen.

Kan bli omfattende

– Stafylokokkene regnes som en del av normalfloraen hos mennesker, selv om de er sykdomsfremkallende. Hos friske mennesker holdes de i sjakk av immunforsvaret og av øvrige «snille» mikrober i normalfloraen. MRSA er en gruppe av disse stafylokokkene som er motstandsdyktig mot de vanligste antibiotika. Det vil si at for mennesker som har et nedsatt immunforsvar ved at de for eksempel er syke, bruker medisiner som svekker immunforsvaret eller er skrøpelige eldre, så kan disse bakteriene ha potensiale for å skape infeksjoner som er vanskelige å behandle. Derfor ser man alvorlig på MRSA i sykehjem og sykehus, utdyper Kristoffersen.

Hun legger til at erfaringen ved utbrudd av MRSA i helseinstitusjoner er at smitteoppsporingen noen ganger kan bli veldig omfattende og ta lang tid.

Kommuneoverlegen opplyser videre at det vanligvis tar omtrent to dager å ananlysere en slik prøve. Dette avhenger imidlertid av kapasiteten ved mikroskopisk avdeling på UNN og om prøvene er positive eller ikke, ifølge Kristoffersen.