Etter at arbeidene med opprusting av Kirkeparken, Storgata og Bankgata startet har arkeologer overvåket gravearbeidene. Tiltaket befinner seg innenfor lokaliteten «Tromsø gamle kirkested».

Ikke uventet

Kirkestedet som er fra middelalderen er automatisk fredet i medhold av kulturminneloven. Det betyr at alle inngrep i grunnen krever særskilt tillatelse fra Riksantikvaren. I forbindelse med tillatelsen som er gitt heter det at deler av gravearbeidet skal overvåkes av arkeolog fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

– Vi visste at det var kirkegård her. Den ble nedlagt i 1835. Vi forventet derfor at det ville dukke opp graver, sier arkeolog Julian Cadamarteri ved NIKU og prosjektleder i forbindelse med overvåkingen av gravingen i og rundt domkirkeparken.

Registrert skjelettfunn før

Mandag var han og to andre arkeologer fra NIKU i gang med å sikre beinrestene som ligger i området det foregår anleggsarbeid i.

Det er tidligere registrert skjelettfunn innenfor et større område rundt Tromsø domkirke. Det har stått fire kirker på stedet, og det er uvisst nøyaktig hvor middelalderkirken sto.

Med en gang grabben til gravemaskin avdekker graver eller skjelettrester skal arkeologene varsles og anleggsarbeidene stanses. Rundt 12 graver er så langt avdekket, av dem er skjelettrester fra fem graver tatt hånd om av arkeologene.

Legges tilbake

Sist fredag ble rester fra tre graver tatt vare på, og mandag måtte beinrester fra ytterligere to graver samles sammen. Både skjelettrester og tremateriale fra selve kistene dukker opp. Blant gravene er det også funnet barnegraver.

– Skjellsanden gjør at det vi finner er godt bevart. Vi antar at disse gravene er fra 1700-1800-tallet. De er ikke omfattet av kulturminneloven. Vi samler sammen gravrestene så ikke beinmaterialet kommer på avveie. Vi skal legge de tilbake i grunnen senere. Det handler om integriteten til individene som ligger begravd her og respekt for de avdøde. Noen av gravene kan være fra middelalderen, sier Cadamarteri.

Mynter og knapper

Det er imidlertid ikke bare beinrester og rester av trekister som dukker opp i skjellsanden.

– Vi har også funnet mynter og bronseknapper i gravene som stammer fra klærne til de avdøde.

Mandag var det midlertidig stans i gravearbeidene i Bankgata. Det skal blant annet legges fjernvarmerør her, og i den forbindelse graves det trasé.

– Det er opp til Riksantikvaren og Tromsø kommune om hva som skjer videre. Det er mulig å flytte gravetraseen for å unngå noen av gravene, sier arkeolog Julian Cadamarteri.