Fagforeninger og Fagrentansatte stilte mannsterke for å høre byrådets vedtak i den omstridte Fagrent-saken. Med møtelokalet fullt av rasende arbeidsfolk ble beslutningen banket igjennom av byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

–Vi har erfaring med omstillingsprosesser i kommunen og har hatt stor suksess med det flere ganger. Jeg vil også tro at flere renholdere vil få jobbmuligheter i det selskapet som tar over, innledet næringsbyråd Jonas Stein (V).

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) poengterte at konkurranseutsettingen vil bli en interessant erfaring for Tromsø kommune.

– Dette vil gi også kommunalt ansatte muligheten til å vise at de er konkurransedyktige. Man vil få et sammenligningsgrunnlag mellom kommunale og private tjenester, og det er også grunnen til at bare deler av virksomheten blir konkurranseutsatt, fulgte Hilmarsen opp.

Skuffet

Reholder Arnhild Sundstrøm var en av mange som hadde møtt opp for å lytte til byrådet.

– Vi ville være tilstede å se og høre hva de avgjør. Det har vi nå fått gjort, sier hun.

Hos de fagrentansatte falt argumentasjonen fra byrådet på steingrunn. De er både skuffet og bekymret over avgjørelsen.

– Jeg synes hele greia er helt forferdelig. Jeg tenker mest på de 58 som mister jobben sin. Vi er både amper og bekymret- dette er simpelt gjort mot de ansatte, sier Sundstrøm.

Vil overta

Blant de fremmøtte var også andre interessenter. Proffrent kan bli en fremtidig leverandør av renholdstjenester til kommunen, og avdelingsleder Geir Karlsen ser ikke like svart på situasjonen.

– Vi er helt åpen for å kunne ta inn renholdere fra Fagrent. Det er kanskje også nødvendig for å kunne håndtere en såpass stor avtale, sier Karlsen.

Fra fagforeningshold var det imidlertid lite støtte å finne for byrådet. Leder i fagforbundet i Tromsø kommune, Bjørn Willumsen, kjøper heller ikke argumentene til Hilmarsen og kompani.

– I en bransje som renhold konkurrerer man kun på lønn, pensjon og sosiale vilkår. Dette innebærer en sosial degradering av renholdsbransjen i Tromsø. Det er det byrådet driver med her, og det er en skam, slo Willumsen fast.