Det melder Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i en pressemelding.

Det er politisk enighet blant partiene om disse endringene i strukturen til de 12 politidistriktene:

  • Finnmark fylke blir et politidistrikt

  • Troms fylke blir et politidistrikt

  • Asker og Bærum kommuner blir en del av Oslo politidistrikt

  • Bindal kommune i Nordland blir en del av Trøndelag politidistrikt

  • Jevnaker kommune i Oppland blir en del av Sør-Øst politidistrikt

  • Når forventede transportløsninger (som Hordfast) er på plass blir kommunene Fitjar, Stord og Bømlo i Hordaland fylke en del av Vest politidistrikt. Dersom bygging av forventede transportløsninger ikke er startet innen 2023, skal Bømlo, Fitjar og Stord likevel vurderes lagt til politidistrikt Vest.

Positiv

Politimester Ole B. Sæverud ved Troms politidistrikt ønsker endringene velkommen.

- Jeg er en tilhenger av reformen og har tatt til orde for at man burde gå enda lenger og slå sammen hele Nord-Norge til et distrikt. De endringene som det har kommet fram at Stortinget nå vil vedta,  tror jeg blir bra, sier Sæverud til iTromsø.

Troms politidistrikt får nå syv nye kommuner. Harstad, Kvæfjord, Skånland, Ibestad, Lavangen, Salangen og Gratangen flyttes fra Midtre Hålogaland politidistrikt til Troms politidistrikt.

- Hvordan organiseringen av det nye Troms politidistrikt blir er det for tidlig å si noe om. Først skal Stortinget vedta de politiske føringene, deretter skal Justisdepartementet behandle saken før den sendes til Politidirektoratet, sier Sæverud.

Ingen stor forskjell

Om han blir sittende som politimester etter at endringene er gjennomført 1. januar 2016 er det også for tidlig å si noe om.

- Jeg vet ikke om stillingen skal lyses ut på nytt eller ikke, sier Sæverud.

- Men om den gjør det, søker du da?

- Det er det for tidlig å si noe om. Først må jeg se hva det står i stillingsutlysningen. Vi får ta en ting om gangen, sier Sæverud.

- Hva vil endringen av politidistriktet bety for innbyggerne i Tromsø?

- Det vil ikke bli noe særlig forskjell for folk i Tromsø. Polititjenesten vi leverer til publikum vil være ganske lik. Målet med reformen er å styrke den strategiske ledelsen på et administrativt nivå. Kriminaliteten forandrer seg, og da må også politiet fornye seg. Nå er det mye kriminalitet på tvers av landegrenser og politidistrikt, og ikke minst på internett. Da må vi få på plass et system og en kompetanse for å møte dette på en god måte , sier politimesteren.