TØNSVIKA: De har holdt det gående siden 1981, men nå er det slutt.

foto
TOK INN: Her slipper Alf Moe Carstens to lam inn.

– Vi har kjempet i mange år, men kommer til å avslutte nå til høsten. Det lar seg ikke gjøre å drive sau så nært byen, sier Anne-Tove Moe Carstens til iTromsø.

Les også: Opplever at hunder jager og river opp sauene hans (pluss-sak)

– Løshunder

De største problemene har vært løshunder og folk som trør ned gjerder og åpner portene til sauene som går til fjells.

– Det er mange sauebønder som sliter og blir trakassert. Det er mange som ikke forstår bekymringene eller det faktum at beitedyr også har rettigheter, sier hun.

foto
TAR VARE PÅ: Ann-Tove Moe Carstens tar vare på to lam, som kom hjem igjen fra fjellet og fant veien hjem.

I 1981 solgte ekteparet Moe Carstens all luksus de hadde og bygde den nye fjøset.

– Vi holdt på i årene før, men da tok vi over gården. Vi lagde fjøs og garasje og er utrolig stolt over det vi har fått til. Vi har vunnet flere priser for kjøttkvaliteten og har hatt noen fantastiske år. Vi vet fortsatt ikke hva vi skal gjøre med fjøset, men har en nabo som skal ta seg av høstinga, sier hun.

Les også: Her gjennomfører Birk (5) kurset som kan forhindre dyretragedier (pluss-sak)

Reduserte ifjor

I fjor visste de at det nærmet seg slutten.

foto
GÅRDEN: her har det vært sauedrift i 35 år. Nå er det slutt.

– Vi reduserte i fjor for å avslutte, men så hadde vi så flotte sauer at vi ikke ville sende de bort da og bestemte oss for å ta et siste år. Nå er det 22 sauer igjen og noen og femti lam. Tidligere har vi hatt over 100 sauer. Det er samme stell og tilsyn uansett, men man får mer personlig forhold til sauene når de er færre, sier 71-åringen.

Moe Carstens blir det andre sauegårsdbruket som legger ned i år.

– Det er en gårdbruker på Berg som hadde omtrent 60 sauer som har gått av med pensjon. Samtidig har det startet opp to hobbybruk med villsau i Tromsø i år. Det er omtrent en avgang på 1–2 til gårdsbruk med sau per år, men det ser ut som avskallingen har avtatt litt og ikke er så mye som før, sier rådgiver i Tromsøregionens landbruksforvaltning, Lars Petter Granmo.