Etter en usedvanlig solfylt sommer i Tromsø har Tove Leinslie (68) kjent på et savn etter flere badeplasser i området.

– Jeg hadde besøk av en venn fra utlandet på en dag det var varmt og deilig i byen, og vi fikk lyst til å bade. Hun skulle reise senere på dagen, så vi hadde ikke mulighet til å dra så langt. Dermed tok vi til Telegrafbukta. Det var vi ikke alene om, og det var stappfullt med biler. Heldigvis var det akkurat en som kjørte ut i det vi kom, så vi fikk parkert der, forteller hun.

Det fikk Leinslie til å tenke over hvor det er alternative badeplasser i byen.

– Vil man dra ut på godværsdagene må man så å si belage seg på en dagsekspedisjon til steder som Grøtfjorden, Bellvika eller Sommarøy. Det flytter jo mer og mer folk til Tromsøya og nære byområder, så det hadde vært fint med en ekstra badeplass i nærheten.

Hun utdyper videre hvorfor det ville vært lønnsomt med flere nære alternativer.

– Dersom det var en større badeplass i for eksempel Hamna, hadde det vært enklere med tanke på både kollektivtransport, og hvor man skal gjøre av seg. Satser man på Telegrafbukta er det hele et sjansespill med tanke på både parkering og om det er tilstrekkelig oppholdsplass der, sier Leinslie og fortsetter:

– Vi har jo ikke bare dårlig vær i Tromsø. Når vi først får solsteik og opphold ønsker man jo naturligvis å dra til sjøen. Ikke nødvendigvis for å bade, men for å være ved havet, se solnedgangen og å komme seg litt vekk fra egen hage.

HJERTESUKK: Leinslie beskriver det som et hjertesukk at det ikke er bedre tilrettelagt med oppholdsområder i Tromsø på godværsdagene. Foto: Privat

Sendte forslag til kommunen

Innenfor bygrensen er det pr. nå tre registrerte badeområder. Telegrafbukta, Tomasjordnes og Langvannet er de eneste stedene hvor kommunen gjennomfører målinger for både bakterier og temperatur. 7. juli sendte hun dermed en henvendelse til Tromsø kommune der hun spør om flere badeplasser i byen.

«Nå da vi endelig fikk litt «orn’tlig» sommer i Tromsø, meldte denne problemstillinga seg: Hvor kan man bade uten å måtte kjøre i minst en halv time? Så vidt meg bekjent er Telegrafbukta den eneste badeplassen på Tromsøya. Den har ikke plass til 70.000 personer på en gang, så naturlig nok må man ta seg til andre plasser», heter det i Leinslies e-post til kommunen.

Hun påpeker at å anlegge nye badeområder skal være ganske så overkommelig å gjennomføre, og at det ikke krever all verdens ressurser:

«Det trengs ikke mer enn å rydde et strandområde for store steiner og tang, eventuelt legge på litt grus og sørge for et område med gress til å sitte på. Noen parkeringsplasser trengs også», fortsetter hun i e-posten.

LANGVEIS: Grøtfjorden er ent svært populært område på godværsdagene, men det innebærer for folk flest en lang kjøretur. Foto: Ronald Johansen

Leinslie trekker frem Fagerengfjæra, Hamna og Kvaløysletta sør som aktuelle områder, ettersom det ifølge henne bor masse folk der i gangavstand.

«Slike områder er jo ikke bare til badeformål; det er også hyggelig å ta seg en tur i fjæra for å se på solnedgangen, grille og spise middag, kose seg med venner, leke i sanda og lære om livet i fjæra. Sosiale møteplasser er viktig for folkets trivsel», skriver hun.

– Ikke bare å knipse med fingrene

Friluftsrådgiver i Tromsø kommune, Henrik Romsaas, innrømmer at de ikke er gode nok på å informere befolkningen om friluftsmuligheter i byen.

– Nettsiden for tur og friluftsliv er fortsatt under oppbygging. Kommunikasjonsavdelingen har hatt hendene fulle under pandemien og vi som jobber med friluftsliv har skjøvet dette litt foran oss, så dette har ikke blitt prioritert høyt nok. Vi har det derimot på blokka, og ønsker å bli bedre på å informere, sier Romsaas.

Når det kommer til Leinslies forespørsel om å etablere flere badeplasser sier rådgiveren at det ikke er fullt så enkelt.

– Det er ikke bare å knipse med fingrene for å lage badeplass. Det er svært mange hensyn som spiller inn. Kommunen bør eie området, det bør være mulig å tilrettelegge for trygg parkering, en kan ikke etablere sandstrand i fjæra uten omfattende prosesser, og man må se til at det ikke ødelegger for fugler og annen natur, forklarer han og fortsetter:

– Dermed er det bedre å støtte og forbedre de plassene som allerede finnes, og tilrettelegge med parkering, bord, søppelmuligheter og toaletter, noe vi kontinuerlig jobber med.

– SKAL MYE TIL: Romsaas sier det ikke er bare-bare å etablere nye badeplasser i byen, og de sikter seg heller inn på å forbedre og opprettholde de eksisterende områdene. Foto: Ronald Johansen

Leinslie tar konkret opp parkeringsutfordringene i Telegrafbukta.

– Bukta har forholdsvis god parkeringsdekning. Man kan sammenligne det med Kollen-søndagen. Det går ikke å styre parkeringskapasitet ut fra toppene, som kommer noen dager i året. Er man ikke blant de første som kommer må man nok ta buss, gå eller sykle, forklarer Romsaas.

Til slutt kommer friluftsrådgiveren med en oppfordring til tromsøværingene på godværsdagene.

– Husk at det ikke er tillatt å parkere langs grøfta ved Telegrafbukta. Det kan medføre fare for barn som løper ut i veien, og det skal være åpent for annen trafikk.