Torsdag klokken 12.00 startet direktesendingen som viser opplesingen av hele rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen.

På Tromsø kino har de åpnet sal 3 for å vise den over 30 timer lange direktesendingen. Det vil si at kinoen holder åpent i hele natt og helt til fredag kveld.

Da sendingen startet var det rundt 20 personer som var på plass i kinosalen.

Da iTromsø var innom i 14-tiden var det fortsatt rundt 15 personer som fulgte opplesningen.

Nasjonaldagsfølelse

Foto: Carina Hansen

Wenche-Lovise Larsen er styremedlem i Tromsø kvenforening.

– Det er en veldig fin måte å få med seg opplesningen på. Den er veldig viktig å få med seg. Jeg synes det er vanvittig lærerikt og «søkkanes» engasjerende. Det er nesten som en nasjonaldag, for det er så stort og så gjelder dette vår kultur og historie, sier Larsen.

Lavt kunnskapsnivå

Foto: Carina Hansen

Svein Jentoft fikk med seg opplesingen av hele rapportens sammendrag.

– Det ser ut som de har gjort et virkelig grundig arbeid. Det er som det sies i rapporten: Kunnskapsnivået rundt det samiske og kvenske er svært lavt. Og jo lavere nivå, jo friere spillerom får hetsen. Og det er en del av problemet. Så spørs det om denne rapporten er nok til å gjøre en forskjell, sier Jentoft.

Et emosjonelt trykk

Foto: Carina Hansen

Ida Løken Valkepää fulgte sendingen fra start.

– Det er noen som har sagt at dette kan være en stor historisk dag. Jeg er her for å følge opplesningen fordi jeg håper, jeg tror og jeg vil det skal være en stor dag. Jeg kjenner på et emosjonelt trykk. Det kommer til å gjøre vondt å høre noen av beskrivelsene, men nå er oppgaven først og fremst å lytte – og å stå i det. Uansett, så er dette en justering av den nasjonale fortellinga som vi holder på med. Jeg så at noen uttalte at «Norge har tapt», men jeg tenker at dette er noe vi kan vinne på, sier Valkepää.

Stolt

Foto: Carina Hansen

Irene Nordhaug Hansen jobber i HATS og følger med på flere av sine kollegaer som skal delta i opplesningen av rapporten.

– Jeg er veldig stolt over kollega Frank Jørstad i Kventeatret, som har tatt initiativet til opplesningen. Med denne rapporten har man en unik mulighet. Og NRK lager også noe som kan brukes som skole-TV. Jeg er spent på hva som skjer videre, men som Høybråten sa i sin tale til Stortinget: Det handler om oppfølging, oppfølging, oppfølging, sier Hansen.

En sorg

Foto: Carina Hansen

Jan-Thore Lockertsen fulgte direktesendingen av selve rapportoverrekkelsen fra kommunestyresalen på rådhuset.

– Jeg har fått med meg første del og det har vært veldig spesielt. Jeg kommer selv fra Lyngen og vår familie var svært bevisst på vår kvenske identitet. Men ingen snakket om det samiske, for min farmor, som var samisk, døde tidlig. Det er en sorg at det kun er min eldste søster som har minner av at hun snakket samisk. Jeg har tidligere hatt kontor nært Eivind Braastad Jensen som har skrevet bøkerom fornorskningen og vi har hatt mange interessante diskusjoner rundt det. Det var veldig vakkert å se Reidun Mellom komme på scenen til Nationaltheatret iført kvendrakt og Kongens fortjenstmedalje. Og så blir det spennende å se hva rapportarbeidet kommer til å ende med, sier Lockertsen.

Ingen bånd til samisk kultur

Foto: Carina Hansen

Arbeiderpartiets Jarle Heitmann fulgte også sendingen fra kommunestyresalen.

– Jeg kommer selv fra yttersida fra Senja der det samiske ikke var noe man ville vedkjenne seg. I ettertid har jeg funnet ut at mine bestemødre var samiske og jeg har meldt meg inn i valgmanntallet. Likevel har jeg ingen bånd til samisk kultur, men jeg har en bevissthet rundt det. Det er en sorg rundt det som er tapt. Det er noen brikker som mangler. Nå har min datter på 11 år plukket opp at vi snakker om tapet av det samiske med en sorg og hun fortalte at hun nå ønsker å lære seg samisk. Jeg tror den nye generasjonen barn og unge ønsker å ta tilbake kulturen på en helt annen måte enn det som har blitt gjort tidligere, sier Heitmann.