Minst 500 mennesker er drept i angrepet, hevder palestinske helsemyndigheter, som legger skylden på Israel. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Ifølge Al Jazeera hadde tusener av palestinere søkt tilflukt på sykehusets gårdsplass. Mange av ofrene skal være kvinner og barn, ifølge kanalen.

Det ble først meldt om minst 200 dødsfall som følge av angrepet.

Antall døde og skadede er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– En ny krigsforbrytelse er begått i bombingen av Al-Ahli Arabi-sykehuset i sentrum av Gaza by. Sykehuset huser hundrevis av pasienter, sårede og fordrevne mennesker som er tvunget ut av hjemmene sine som følge av luftangrep, sier Hamas i en uttalelse, ifølge CNN.

DØDE: Folk flokker seg rundt likene til palestinere etter sykehusangrepet i Gaza sentrum. Foto: DAWOOD NEMER / AFP

Sykehuset som er truffet er et privat baptistisk sykehus i sentrum av Gaza. Det er drevet av kristne palestinere.

På en pressekonferanse tirsdag kveld sa Det israelske forsvarets (IDF) talsmann Daniel Hagari at opplysningene fortsatt undersøkes.

– Jeg har undersøkt med Gaza-divisjonen og aktivitetskoordinatoren. Vi har ennå ikke alle detaljene på plass. Det er vanskelig å tro at det skal være et så høyt antall ofre når angrepet har skjedd så nylig. Det kommer mange falske meldinger fra Hamas, sa Hagari ifølge Haaretz.

Klokken 21.36 hevder Israels militære at gruppen Islamsk hellig krig står bak sykehusangrepet i Gaza.

– En analyse av IDFs operasjonelle systemer antyder at en salve raketter ble avfyrt av terrorister i Gaza og passerte ikke langt fra al-Ahli-sykehuset i Gaza da det ble truffet, skriver de i meldingen.

– En massakre av uskyldige sivile

Lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser forteller at de hadde personell på stedet da angrepet skjedde.

– En av våre kirurger sto og opererte da bomben falt. Taket falt ned over de som var i operasjonsstua. Jeg kan bekrefte at det er hundrevis av drepte.

De vet ikke ennå hvem det er som har truffet sykehuset, men sier at resultatet av bombingen er det samme uansett.

– Det vi nå kaller dette, er en massakre av uskyldige sivile.

Han kaller bombingen uakseptabel.

– Jeg er like rystet uansett hvem som står bak. Vi fordømmer på det sterkeste ethvert angrep på sykehus og uskyldige sivile.

– Krigsforbrytelser

Lege Mads Gilbert er for tiden i Kairo og venter på å komme inn i Gaza. Han arbeider tett med hjelpeorganisasjoner i Gaza.

Gilbert forteller til VG at hans kilder sier at det er drept flere hundre i sykehusangrepet.

– Hvis ikke dette er krigsforbrytelser hva er da krigsforbrytelser, sier han spørrende.

– Dette er et historisk nederlag for vår tids menneskelighet og en verden der rettsregler, respekt for humanitære lover og grunnleggende trygghet for sivile, syke og skadede gjelder.

Gilbert sier til VG at han og teamet hans i Kairo har sett videoer av raketter som slår ned i sykehuset.

– Når noe sånt skjer vil Israel alltid si at det er noen andre som har skylden. Det er lite sannsynlig etter min mening.

Han mener angrepet mot sykehuset er et brudd på Genèvekonvensjonene og enhver grunnleggende moral.

– Vi håper regjeringen viser handlekraft nå. Dette kan ikke fortsette.

De siste rapportene Gilbert har fått viser at dødstallene etter sykehusangrepet stiger.

– Vi har vært i kontakt med Verdens helseorganisasjon som opplyser om at minst 700 mennesker skal være drept.

Han forteller at sykehuset er brukt som tilholdssted for folk som har mistet hjemmene sine etter angrepene den siste uken.

SPØRRENDE: Mads Gilbert har tidligere vært i Gaza. Her avbildet utenfor et sykehus i Gaza i 2014. Foto: MOHAMMED ABED / AFP / NTB

– 170.000 mennesker har mistet hjemmene sine så langt, forteller Gilbert.

Leder i flyktninghjelpen, Jan Egeland, håper dette er et vendepunkt internasjonalt.

– USA, Storbritannia og Norge kan ikke lenger støtte noen som gjør dette, sier han på VGTVs-sending tirsdag kveld.

– Dette er helt fryktelig, og er noe vi har advart mot gjentatte ganger. Det vi ser nå er en enorm luftkampanje mot et tettbebygd område fullt av uskyldige barn og kvinner som ikke har noe med Hamas å gjøre, sier Egeland.

– Sykehus skal beskyttes

Tobias Köhler, jurist i Røde Kors sier det er høy terskel for at sykehus skal bli militære mål.

– Krigens folkerett beskytter sykehus, og de skal ikke bli angrepet. De skal respekteres, de skal beskyttes.

Han forteller at angrep mot sykehus må varsles i forkant om det skal være lovlig i henhold til krigens folkerett. Den militære betydningen av sykehuset må også veie tungt.

  • Forvirret over konflikten? Les mer om bakgrunnen her.

  • Følg utviklingen i Israel og Palestina direkte her.

– Man kunne forestille seg for eksempel at de må bruke bygningen som en militær stilling med ganske svære skyts. Du skulle ikke ha noen annen mulighet enn å angripe det for å få en slutt på det.

Köhler understreker at krigsforbrytelser må bli gjort med viten og vilje. Han trekker frem eksempler hvor operasjoner har gått galt tidligere.

–Vi har sett ett eksempel på angrep på sykehus fra USA. I Afghanistan trodde man at man angrep noe annet, men det var et sykehus til slutt.

Rettet

I en tidligere versjon av denne saken kom det ikke tydelig frem i ingressen at opplysningene om minst 500 døde var en påstand fra Hamas. I et nyhetsvarsel til denne artikkelen, ble det også slått fast at dette var et «israelsk angrep». Det er ikke klarlagt hva som er årsaken til bombingen av sykehuset eller hvor det kom fra.