Etter en våt og kjølig august er sommervarmen tilbake for fullt i hovedstaden.

– Det er ganske enkelt finvær. Det er mandag og tirsdag som er de absolutt fineste dagene som er meldt denne uken, forteller meteorolog i Meteorologisk institutt Elise Gloppen Hunnes.

Hunnes har kontorplass i Tromsø. Nord-Norge har vært sommerens værvinner, men mandag må de se seg slått av hovedstaden.

– Det er ganske mye nedbør langs hele kysten av Nordland og oppover mot Troms, forteller Hunnes om været utenfor vinduet sitt.

– En del kontraster

I nord har sommeridyllen kommet til en brå slutt. I år er det Nord-Norge som har vært den store værvinneren. Alle gode ting har dog en ende, også i Tromsø.

Nå er det ni grader og ganske grått og surt og mye regn. Det blir frisk bris til stiv kuling og nedbør stort sett resten av uken, forteller Hunnes om været i Nordens Paris.

KONTRASTER: (f.v.) Bente Skoglund og Anna Meyer valgte bort badetøyet. I nord vet man å kle seg etter været. Foto: Lars Kristian Hågensen

I Tromsø kommer regnet sideveis over Stakkevollan. Til tross for det man kan kalle årsverste på værfronten, er det mange som koser seg på utekino denne mandagen.

– Vel, vi har hatt en aldeles nydelig sommer, så dette var vel forventet. Men vi vet jo hvor vi bor, forteller Bente Skoglund.

– Her oppe i nord vet man hvordan man skal være kledd for været. Og som man alltid sier, vi står han av, legger Anna Meyer til.

KONTRASTER: Det blir nok flere regnponchoer å spore i Nord-Norge de kommende dagene. Foto: MET

Mens «søringene» kler seg toppløst, må ivrige kinogjengere på Stakkevollan kle seg i regnponchoer.

De lar seg ikke vippe av pinnen år det nevnes at Oslo endelig har fått sommer i september.

– Vi har ikke øl og vin som de har på uteserveringen nede i Oslo, men vi lider ikke her oppe, forteller Skoglund.

KAFFE OG KAKO: Stine og Astrid Johansen tar bøtteregnet med godt humør etter en fantastisk sommer i nord. Foto: Lars Kristian Hågensen

Stine og Astrid Johansen søkte tilflukt i et av de mange teltene som er satt opp for anledningen. De vil heller ikke la finværet i sør gå utover en klissvåt kinoopplevelse.

– Det er nå greit at de har fått litt sommer endelig, så slipper man all den bæsingen de får på blåresept der nede, sier Astrid.

Det serveres kaffe og kakao nok til å holde et middels stort vannkraftverk gående, til alle som fortsatt har følelser nok i kalde fingre til å kunne holde rundt koppen.

– Det er dette været vi er vant til, og det er vel fortjent at vi nå får det etter den fantastiske sommeren vi har hatt, forteller Stine.