Avgangselev Mina Iversen Teigen har akkurat kommet seg på land etter et iskaldt møte med sjøen ved Telegrafbukta.

Hun var den heldige utvalgte som først fikk kjenne på kroppen hvordan havet var, og det var en opplevelse hun ikke kommer til å glemme med det første.

– Det var veldig kaldt og vått, men samtidig litt artig, sier hun.

FØRSTEMANN UT: Mina Iversen Teigen var førstemann ut av elevene, og satte lista høyt. Foto: Ronald Johansen

Sammen med Tromsø brann og redning har Grønnåsen skole nemlig arrangert kurs i selvberging i Telegrafbukta, som avslutning på svømmeundervisningen.

I år var de så heldig at de også fikk til et samarbeid med sivilforsvaret som gjerne stilte opp med telt og annet materiale.

– Det var helt ufattelig kaldt, sier Stine Mari Krogh, en av tiendeklassingene som også måtte vade ut i det kalde vannet.

– Nå skal jeg rett inn i et varmt telt, konstaterer hun like etterpå.

Se flere bilder fra dagen nederst i saken.

INN I VARMEN: Stine Mari Krogh satt krusen rett mot et oppvarmet telt etter at dette bildet ble tatt. Foto: Ronald Johansen

Måtte ringe alarmsentralen

Det var ikke alle elevene som måtte kaste seg uti, i hvert fall ikke med det første. Da det skulle øves på berging av en kajakkpadler i nød, fikk Anna Emilie Jakobsen (16) i oppdrag å ringe alarmsentralen.

– Det var ganske skummelt selv om jeg viste det var en øvelse, og de stilte veldig mange spørsmål jeg ikke kunne svare på, sier hun.

FØRSTE GANG: Anna Emilie Jakobsen (16) fikk for første gang prøve å ringe redningssentralen. Foto: Ronald Johansen

Blant annet ble hun spurt om hvor langt ute padleren nå var, og om hvor dypt det er i området. To spørsmål det kan være veldig vanskelig å svare på.

Men selv om det var hektisk, var det også en artig opplevelse.

– Det var egentlig litt gøy, selv om jeg ikke kunne svare på så mye. De stilte også veldig mange flere spørsmål enn jeg forventet, men nå vet jeg hva jeg skal gjøre neste gang, sier Jakobsen.

SJEF: Marit Hansen var leder for arrangementet, og glad for samarbeidet med redningsmannskapene. Foto: Ronald Johansen
FOR KALDT: Det var ikke mer enn fem plussgrader da Mina Iversen Teigen, Stine Mari Krogh og Johanne Martinsen var blant den første gruppen jenter som fikk et møte med sjøen. Foto: Ronald Johansen

Godt samarbeid

Marit Hansen er vanligvis kontaktlærer ved Grønnåsen, men var mandag også arrangementsansvarlig.

Hun er glad for muligheten til å lære elevene hva man skal gjøre i utfordrende nødssituasjoner og retter en takk til Tromsø brann og redning og Sivilforsvaret som stilte opp.

– Det er viktig å gjøre dette utendørs i naturen. Det er her behovet for livberging som oftest oppstår, for det er her ulykkene skjer. Derfor øver vi utendørs slik at elevene er beredt hvis behovet noensinne skulle oppstå.

Innsatsleder Henriette Myrlund i Sivilforsvaret, som noen kanskje også kjenner som kommunikasjonsdirektør i Buktafestivalen, forteller at øvelsen også for dem er god mulighet til å terpe på rutinene.

– Vi fikk øve på alt fra utrykning til montering og kommunikasjon. Så får vi holdt oss aktive og får kvernet på det vi kan, slik at vi holder oss gode, sier hun.

FEMTEN MINUTTER: Astor Iversen forklarer elevene hvor lenge de må klare seg selv hvis de hadde falt i sjøen i Tromsø. Foto: Ronald Johansen