Etter det iTromsø erfarer er selgerne ved Radisson Blu Tromsø bekymret for hva våren vil bringe. Rezidor Hotel Group, som eier hotellkjeden, har nemlig besluttet at alle selgerne i hotellkjeden skal samles i nasjonale grupper.

– Det stemmer. Vi skal omorganisere den biten av det vi jobber med og lage nasjonale salgsgrupper. Istedenfor å selge det enkelte hotellet, skal vi nå selge helheten, sier hotelldirektør Dag Johan Høybakk ved Radisson Blu Tromsø, som på et møte nylig informerte selgerne ved hotellet om endringene.

Avviser oppsigelser

Selv om hotellkjedens salg skal omstruktureres, understreker Høybakk at ingen har fått oppsigelser.

– At vi endrer måten salg foregår på, innebærer at vi også må endre måten selgerne jobber på. Det dreier seg om mer spesialiserte stillinger, og det gjelder ikke bare oss, men alle hotellene i kjeden, forklarer han, og fortsetter:

– Alle de som jobber hos oss i dag vil kunne søke på de nye stillingene, men det er ingen garanti for at noen ikke vil bli sittende igjen uten selgerjobb. En annen mulighet er at vi faktisk trenger flere folk. Vi vil uansett ta ansvar for våre ansette.

– Gjør kjeden dette for å spare penger?

– Nei, det kan godt hende vi vil ende opp med å bruke mer på den nye strukturen. Dette handler om tilby mer strukturerte og bedre salg og markedsføring, svarer Høybakk.

Store endringer

Ifølge hotelldirektøren er bakgrunnen for omleggingen at verden har forandret seg enormt på få år.

– Mye har skjedd de siste årene. Måten man kjøper inn og selger på har endret seg dramatisk, og måten vi jobber på har forandret seg. I dag er nettet mye viktigere enn før, og det finnes kanaler som ikke eksisterte for fem år siden. Vi må tilpasse oss denne virkeligheten, slår Høybakk fast.

Ved Radisson Blu Tromsø er det tre ansatte selgere, inkludert salgssjef Jan Severinsen.

– Denne prosessen rammer alle de ansatte på salgsavdelingen, inkludert salgssjefen, opplyser Høybakk.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med Severinsen for en kommentar til saken, men grunnet flyreise har han ikke vært tilgjengelig.

Urolige ansatte

Selv om Høybakk mener omleggingen vil medføre store muligheter for hotellets selgere, medgir han at nyheten har skapt uro blant de ansatte.

– Det er klart det kommer overraskende på og det er bestandig uro knyttet til omstruktureringer, og det er noe vi i ledelsen må ta på alvor, sier han.

Hovedtillitsvalgt i Fellesforbundets avdeling for hotell- og restaurantpersonell ved Radisson Blu, Roy Svartsund, mener imidlertid det dreier seg om kostnadskutt.

– Jeg vil ikke utelukke at flere enn ti stykker på landsbasis mister jobben nå, og da snakker vi om en masseoppsigelse, uansett hvordan ledelsen velger å definere det. Jeg tror ikke en resepsjonist som har gått over i en salgsjobb ønsker å gå tilbake til resepsjonen når jobben forsvinner, sier han, og fortsetter:

– Samtidig legges det jo opp til å flytte salgsjobbene fra Tromsø, slik jeg forstår det, og det er kanskje ikke aktuelt for alle å flytte sørover.

Svartsund har vanskelig for å se for seg hvordan hotellet i Tromsø gagner på omleggingen.

– De som jobber her i dag har godt etablerte nettverk og kjenner byen godt. Vi driver tross alt med en god del lokal business. At ei salgsgruppe i for eksempel Oslo skal gjøre samme jobben, tror jeg ikke vil være det beste for hotellet, forklarer han.

– Nye muligheter

Det avviser imidlertid Rezidors HR-sjef, Kristoffer Solstad.

– Vi tilpasser oss ikke markedets behov og ønsker for å spare penger, men for alltid å være konkurransedyktige og tilby optimale produkter for våre gjester og kunder, samtidig som vi tar vare på våre medarbeidere, skriver han i en mail til iTromsø.

Han kan ikke på nåværende tidspunkt svare på hvor mange som rammes av omstruktureringen, eller hvor mange jobber den nye strukturen vil gi.

– Slike prosesser kan blant annet gi karriereutvikling og nye karrieremuligheter internt i selskapet, samt ytterligere treningsprogram og nye kurs. Hvordan en eventuell fremtidig organisasjon vil se ut, kan vi ikke spekulere i, skriver han.

OMSTRUKTURERER: Radisson Blu-kjeden omorganisere kjedens selgere. Flere ansatte i Tromsø risikerer å miste jobbene sine. Foto: Ronald Johansen