TINGHUSET: Mandag mottok statsadvokaten anken i saken hvor en mann (50) ble dømt til 21 års forvaring for drapene på Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45) på Kvaløya i september 2014.

Les mer: Mann (50) dømt til 21 års forvaring

– Vi mottok anken i dag. Han har anket dommen i sin helhet, altså for begge drapstiltalene. Nå går den første runde via riksadvokaten, og så skal den sendes til lagmannsretten. På grunn av strafferammen i denne saken har den siktede et ubetinget krav på en ny fullstendig prøving av saken, forteller førstestatsadvokat Lars Fause til iTromsø.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Ny forhandling

Det betyr at saken nå vil gå for en ny runde i Hålogaland lagmannsrett.

– Det blir en ny runde med alt, en fullstendig ankeforhandling. Jeg tror saken vil bli berammet rett før eller like etter sommerferien, sier Fause.

I den nye runden for domstolen, vil saken gå for en jury.

– Saken vil i grove trekk bli en reprise av tingretten sin behandling, men da for en lagrett. Jeg regner med det vil bli satt av omtrent to og en halv uke til saken.

Les alt fra rettssaken her

Ingen endringer

Førstestatsadvokat Lars Fause er aktor i saken, og han sier de vil føre samme sak igjen.

– Det ble full pott for påtalemyndigheten på alle punkter, så det er ingen grunn til å forandre på så veldig mye.

Les mer: Forsvarer : – Denne dommen skal ankes

Den drapstiltalte mannens forsvarere varslet like etter domsslutningen i tingretten at de skulle anke avgjørelsen – og de krevde også ytterlige etterforskning i saken.

– Hovedsynspunktet fra min side er at vi har en tiltale og det skal føres bevis for tiltaltes skyld eller uskyld. Å etterforske mot halve Tromsø har vi vel sett på som lite rettslig relevant. Men forsvarer har rett til å føre de bevis de måtte mener er relevant, og så er det retten som skal våke over sakens opplysning, kommentere Fause.

Nekter straffskyld

Da rettssaken startet i Nord-Troms tingrett, erkjente mannen seg ikke skyldig og hevdet at han ikke hadde kjennskap til de drepte.

Mannen valgte å ikke forklare seg for retten og det ble lagt fram en omfattende bevisførsel i saken og over 30 vitner forklarte seg.

Tekniske bevis

Hermod Magne Steinsund ble funnet skutt like innenfor sin egen inngangsdør. Ut fra vitneforklaringer, DNA-funn, funn av tennsatspartikler finner retten det bevist over enhver tvil at 50-åringen at står bak drapet på Hermod Magne Steinsund 22. september.

Tross omfattende søk, er det ikke funnet noe lik etter Stein Håvard Larsen. Likevel anser retten det som bevist over enhver tvil at den domfelte drepte ham, og at dette skjedde i 50-åringens leilighet.

Les mer: Fant 100 blodflekker i tiltaltes stue

Det blant annet med bakgrunn i at klær med skuddhull, som skal ha tilhørt Larsen, ble funnet i mannens leilighet. Det ble også gjort funn av blodflekker i stua.

AKTOR: Førstestatsadvokat Lars Fause ba i retten om 21 års forvaring for den drapstiltalte mannen. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
FORSVARER: Forsvarerne Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland ba i retten om at mannen ble frikjent for begge drapene. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen