Natt til søndag var ifølge innsatsleder Espen Statt Wang en relativt rolig affære. Likevel hadde innsatslederens patruljer nok å gjøre. Det var bråk på byen, gamle kjenninger med urent mel i posen, flere tilfeller av overstadig beruselse hvor unge personer var ute av stand til å ta vare på seg selv, narkosalg, to voldsepisoder og et besøk hos legevakten.

Operasjonsleder Gaute Hoff hos Troms politidistrikt opplyser om at politiet gjerne skulle vært foruten helgefylla og alt det den medbringer.

– De aller flere oppfører seg jo ordentlig, men vi må likevel vie store ressurser til helgefylla i sentrum. Tilstedeværelsen i seg selv er svært viktig av preventive årsaker, men vi bruker også mye tid på å ta vare på dem som ikke klarer å ta vare på seg selv når byen stenger — ikke minst volden som følger alkoholkonsumet, sier han.

Legebesøk

Et annet problem er ifølge Hoff at dem som fremstilles for lege binder opp patruljene i lang tid.

Hoff viser til at da innsatslederens patrulje natt til søndag så seg nødt til å kjøre ei 18 år gammel jente til legevakten etter en litt for heftig 18-årsfeiring.

– Jenta ble medbragt klokken 03.15. Patruljen var ikke tilbake i sentrum før 03.50, forklarer han.

Innsatsleder Espen Statt Wang skyter her inn at man med dagens drikkevaner har svært vanskelig for å avgjøre om de som innbringes grunnet overstadig beruselse har stigende rus eller ikke.

– Noe som gjør besøk på legevakten for utredning svært vanlig. Samt at vi også må følge opp de som settes i arresten med jevne mellomrom, sier han.

Takknemlig for hjelp

Hoff, som har arbeidet i politiet siden begynnelsen av 80-tallet, forteller at man hadde en større arbeidsstyrke og dermed bedre tid tidligere.

– Om frøken Hansen ringte og var bekymret fordi hun hadde sett skumle personer utenfor huset, kunne vi ta oss tid til å dra på besøk, ta en kopp kaffe og generelt drive betryggende arbeid, forteller han.

Ifølge operasjonslederen er det sånn at økonomien i politidistriktet er innstrammet, og driftskostnadene såpass store, at de ikke har råd til like mange årsverk som tidligere. Han påpeker derfor at blant annet samarbeidet med Natteravnene er høyst verdsatt av politiet.

– Natteravnenes «bestemorspatrulje», de som har vakthelger samme helgene som jeg er operasjonsleder, gjør en utrolig flott innsats.

May Johansen, medlem i den omtalte Natteravn-gruppen, understreker at ravnene ikke er politi, men at folk likevel har stor respekt for det arbeidet Natteravnene gjør, og at de fleste skjerper seg rundt dem.

– Man kan ikke glemme at byen er full av flott ungdom heller. Det er de aller færreste som lager bråk, legger hun til.

FULLT: Det er vanlig at alle 12 celler på Politihuset i Grønnegata er fulle i helgene. Her blir en overstadig beruset mann geleidet inn i drukkenskapsarresten. Foto: Marius Fiskum
LEGEVAKTA: Innsatsleder Espen Statt Wang forteller at politiet bruker mye tid hos legevakten grunnet dagens drikkevaner. Foto: Marius Fiskum