I en annonse på finn.no har en anonym selger lagt ut en annonse for hotellopphold under Sjakk-OL. Vedkommende har leid to dobbeltrom på St. Elisabeths hotell i perioden 8. - 15. august, men sier at disse vurderes å selges.

Personen oppfordrer til burdrunde og har satt minsteprisen til 1500 kroner per rom, per natt, noe som i løpet av hele perioden vil tilsvare minst 10.500 kroner.

- Særs uheldig

Børge Robertsen, daglig leder i Tromsø 2014, oppfordrer folk til å vise måtehold og være edruelig.

- Jeg synes det er særs uheldig at enkeltpersoner spekulerer i f.eks. hotellrom. Vi ønsker ikke at Tromsø skal fremstå som en grådig by.

Han påpeker at Norge har et høyt kostnadsnivå i forhold til andre deler av verden.

- Om man i tillegg skal ta blodpriser på overnatting, slår det dårlig ut på Tromsø som arrangørby og Norge som arrangørnasjon, sier han.

Fullbooket

Videre forteller Robertsen at de venter rundt 3000 akkrediterte gjester. Sjakk-OL har booket inn de fleste av disse på hotell, og Robertsen beregner at de har tatt opp ca. 75-80 % av byens hotellkapasitet i de to ukene OL pågår.

- Det er helt klart fullbooket, konstaterer Robertsen, og utdyper at Sjakk-OL står for 35.000-38.000 hotelldøgn de to ukene arrangementet pågår.

Han har ingen oversikt over hvor stort publikum som ventes.

- Sjakk-ol er hovedsakelig en deltakerevent, de fleste følger arrangementet via internett, sier han.

De venter allikevel en del lokale og regionale tilreisende, og de har også fått forespørsler om både grupper og enkeltpublikummere som ønsker å komme til byen.

Fraråder sterkt

Regiondirektør i Forbrukerrådet, Helene Falch, sier til iTromsø at råder fraråder sterkt å "kjøpe" en annen persons hotellopphold.

- En hotellavtale er mellom en navngitt person og hotellet. Man kan ikke overføre denne avtalen til noen andre, sier Falch.

- Man kjøper med andre ord en rettighet som man ikke har. Hotellet kan hevde at det er såkalt "no show" og selge rommet til noen andre uten at du kan gjøre noe med det.

Hun forstår at folk kan bli fortvilet over at det ikke går an å skaffe hotellrom i den aktuelle perioden.

- Men ta heller kontakt med hotellene direkte og spør om å få stå på venteliste. Eller man kan bruke flere søkemotorer for hotell - det skjer ofte at man kan finne rom selv om det er tilsynelatende utsolgt, sier Falch.

St. Elisabeth hotell. Foto: Ole Kristian Åset