Politimesteren presenterte i dag forslag for hvordan nye Troms politidistrikt skal se ut, etter sammenslåingen med Midtre Hålogaland politidistrikt. Forslaget sendes nå ut på høring til alle kommunene i Troms.

Forslaget går i hovedtrekk ut på at det settes ned fire nye vaktregioner, med totalt åtte tjenestesteder i Tromsø, Sørkjosen, Skibotn, Storsteinnes, Finnsnes, Setermoen, Hamnvik og Harstad. Politimesteren og operasjonssentralen forblir som kjent i Tromsø.

– Dette er en stor endring i polititjenesten, og det vil føre til store forskjeller fra det vi kjenner i dag. Bestillingen fra Stortinget er å få bedre og mer tilstedeværende politi, og det skal tilbys like tjenester i alle de 12 politidistriktene, sier Sæverud.

Responstid

– Stortinget har lagt som krav at 90 prosent av befolkningen skal komme seg til nærmeste tjenestested på maks 45 minutter. Vi skal også tilby åpningstid utenom vanlig arbeidstid, forteller Sæverud.

Kravet om responstid på maksimum 45 minutter har ført til en del endringer i distriktet for at dette skal oppfylles. Blant annet er Målselv lensmannskontor tatt ut av forslaget.

Styringsgruppen, med representanter fra både de ulike kommunene i fylket, politidistriktet og ansatte, har i tillegg følgende krav til polititjenesten etter omstruktureringen:

• Responstid må være god.

• Ta tak i de alvorligste forholdene så snart som mulig etter hendelsen.

• Jobbe systematisk med forebygging.

• Forsvarlig reiseavstand for publikum.

• God lokalkunnskap som grunnlag for etterretning.

Bemanning

Sæverud sier at målsettingen er å få til tre skift på alle tjenestestedene, slik at kontorene skal være bemannet hele døgnet.

– Det krever flere folk, men gir samtidig langt bedre polititjenester. Publikum legger merke til at politiet er mer til stede, og vi får gode tilbakemeldinger, forklarer politimesteren.

Han kan imidlertid ikke gå inn på hvor mange flere ansatte han vil ha behov for.

– Vi er i dialog med politidirektoratet om bemanning og krav, og det er egentlig det jeg kan si om det punktet på nåværende tidspunkt, sier Sæverud.

Forslaget ligger ute til høring i seks uker, før Sæverud skal utarbeide en tilrådning til Politidirektoratet innen 15. desember. I midten av januar neste år skal den lokale organiseringen tentativt besluttes av direktoratet.