Russslipp Russedåp i bukta DÅP: Tarjei Berg døper russepresident Håvard Kristoffersen Hansen. Foto: Marius Hansen

Tor Einar Eilertsen, sjef for orden og trafikk i Troms politidistrikt, er forberedt på russetiden som offisielt går i gang natt til tirsdag.

Han påpeker atter en gang at det absolutt ikke er lov for russen å bryte loven, også når det gjelder drikking på offentlig sted.

Les også: Vil sjekke årets russ for klamydia

– Det er ikke slik at russen får noe blanko i denne perioden og de må forholde seg til de lovene vi har. Når det gjelder drikking på offentlig sted, så er det ikke tillatt, heller ikke natt til 1. mai i Telegrafbukta. Vi vil være til stede under feiringen, og om vi ser noe som er ulovlig så vil det komme en reaksjon fra oss. Selv om jeg vet at det er mange som velger å ta med seg alkohol og nyte den på offentlig sted, vil jeg spesielt advare dem mot at det er lite lurt å åpne en boks øl eller urinere på offentlig grunn i påsyn av politiet, sier Eilertsen.

Må tåle litt

Eilertsen legger også vekt på at det er viktig at russen får lov til å kose seg.

– Russetiden er jo en tid da ungdommen feirer at de er ferdig med over ti år med skolegang, så min ærbødigste mening er at vi andre må tåle litt mer enn ellers. Vi må forstå at det skal feires, men igjen, alt med måte. Natteroen skal bevares, ringfester blir oppløst om de forstyrrer folk og de skal ikke plage tredjepersonen. Det gjør oss ingenting at de sprayer hverandre med vann, men ikke provoser utenforstående.

Flott med russ

En annen sak er at russen de siste årene, med noen unntak, har oppført seg bra. Eilertsen har troen på at årets russ ikke vil legge skam på seg selv.

Les også: Russ tilbudt penger av HA

– En av våre sterkeste oppfordringer at russen skal kose seg og ha det artig. Vi synes det er flott med russefeiring for det skaper liv i byen og mai hadde vært rimelig kjedelig uten dem. Generelt sett synes jeg faktisk at vi har all grunn til å gi russen i byen honnør for god oppførsel. Det er alltid noen unntak, men som regel oppfører de seg greit, sier Eilertsen.

Foredrag på skolene

Forrige uke hadde NNPF (Norsk Narkotika politiforening) sammen med U18, gjennomført foredrag for russen på alle skoler og snakket om hvor viktig det er å bry seg.

– Vi håper at det vil føre til at russen tar vare på hverandre i en tid da det pågår mye festing, og at de ringer oss om de ser noen som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, slik at vi får mulighet til å hjelpe dem, sier Anita Hermandsen.

Tor Einar Eilertsen - Politiet Foto: Marius Hansen