Lærer og tillitsvalgt i Musikerens fellesorganisasjon (MFO), Erik Stifjell, forstår ikke hva som har foregått under utredningsprosessen som førte til fylkeskommunens forslag om å kutte danselinjen ved Kongsbakken for å spare penger.

– Vi har leitet med lys og lykter etter konkrete tall som underbygger fylkesrådens forslag om nedlegging, og så langt har vi kun funnet tall som tilsier at å kutte dansetilbudet vil føre til større utgifter for fylkeskommunen, forklarer han.

Falske premisser

Ifølge Stifjell bunner fylkesråd Magnus Mælands (H) beslutningen om å kutte danselinja ut i en forutsetning om at elever i mange tilfeller vil gå over til studiespesialiserende, som da er det billigste alternativet for fylkeskommunen med en utgiftssats per elev på 61.800 kroner.

– Her mener jeg fylkesråden operer ut fra falske premisser. Det er ikke nødvendigvis slik at de fleste vil gå over til studiespesialiserende. Mange vil nok heller velge andre estetiske studieretninger, noe som i verste fall vil føre til merutgifter for fylket, forteller han.

Enkelt regnestykke

Stifjell viser til at én elev på danselinjen koster fylkeskommunen 78.100 kroner per år, mens man betaler 91.000 kroner per hode innen design og håndverk, og hele 94.700 innen media og kommunikasjon.

– Da er det et enkelt regnestykke å se at man her kan ende opp med å tape penger på en eventuell nedleggelse, tilføyer faglærer i dans ved Kongsbakken, Sunniva Lorentzen Kildal.

Stifjell påpeker videre at om en legger til de ekstra lønnsutgiftene ved en økning av elever innen studiespesialisering og merutgiftene ved kjøp av studieplasser utenfor fylket, så er forslaget i høyeste grad betenkelig.

– Man kan undre seg over hvilke økonomer fylkeskommunen her har benyttet seg av i utredningsprosessen, sier han.

Fylkesråd Magnus Næland ønsket fredag ikke å kommentere påstander rundt de økonomiske vurderingene som er gjort.

– Jeg forholder meg til de faglige rådene jeg har fått. Men dette vil selvsagt bli gjennomgått, sier Mæland.