SENTRUM: Etter flere års drift i Tromsø måtte De 4 roser-eieren innse at slaget var tapt for den anerkjente restauranten og kafeen. Underskuddet de tre siste årene har nemlig tvunget henne ut i en desperat investorjakt, men for to uker siden fikk hun sitt siste «nei».

– Vi hadde ikke noe valg. Jeg har lenge forsøkt å skaffe investorer for å holde driften gående, men det har vært svært vanskelig. Da jeg fikk det siste avslaget 7. juli, tok jeg en kjapp avgjørelse og kalte inn til et styremøte over telefon. Kort tid etterpå hadde vi vedtatt å legge ned, forteller Grethe Byberg til iTromsø.

Brukte sparepenger

Hun har selv forsøkt å rette opp de dårlige resultatene, til ingen nytte.

– De to siste årene har jeg gått inn med egne sparepenger, men det har dessverre ikke vært nok. På et tidspunkt må man innse at slaget er tapt. Vi kan ikke holde åpent når kassen er tom, sier Byberg, som har vært nødt til å si opp flere ansatte for å holde bedriften flytende.

– Over en periode har vi gjort store kutt, blant annet ved å si opp mange ansatte. Nå, rett før vi stengte, hadde vi kun ni faste ansatte. Det har vært en stor utfordring å holde det gående med så få folk, så jeg må få skryte av kjøkkensjefen vår for jobben han har gjort, uttaler hun.

Informert via Facebook

Den kjappe prosessen har også gått utover de ansatte, som fikk vite om nedleggelsen via Facebook.

– Vi har forsøkt å informere så mange som mulig på forhånd over telefon, mens resten fikk vite det gjennom en interngruppe på Facebook. Det er selvfølgelig ikke hyggelig å få slik informasjon på den måten, men det var eneste måten å gjøre det på i ferien, opplyser Byberg.

Den siste lønnsutbetalingen var også redusert med 25 prosent grunnet tom kasse.

– Det er klart at noen blir skuffet over det, men de vil få alt tilbake gjennom Lønnsgarantifondet. Dessverre var det lite vi kunne gjøre, sier hun.

Byberg legger til at de som har kjøpt gavekort på restauranten ikke vil få pengene refundert.

– Det må vi bare beklage, uttaler hun.

Harstad går bra

De 4 roser fortsetter driften i Harstad, der restaurantdriften fortsatt går stabilt. Årsaken til dette tror Byberg skyldes andre forutsetninger.

– Det er flere faktorer, men det går i hovedsak ut på at Harstad-avdelingen har en helt annet økonomi. I Tromsø har vi hatt 1,7 millioner kroner i lån, sammenlignet med null i Harstad. Husleien er også høyere i Tromsø. En siste faktor er også Festspillene i Nord-Norge, som skaper stor omsetning hvert år i Harstad. Noe slikt har vi ikke i Tromsø, konsatererer hun.

LEGGER NED: De 4 Roser er slått konkurs og vil nå legge ned driften. Foto: Tom Benjaminsen