Husleie ligger på andreplass på statistikken over hva folk kontakter Forbrukerrådet om. I disse dager er det svært mange unge som ser etter tak over hodet i Tromsø, derfor har Forbrukerrådet bestemt seg for å forebygge trøbbel ved å arrangere et informasjonsmøte for studenter ved UiT.

Les også: Bolig-ventelisten halvert

Ingen forelesning

Aksjonen er et av flere innslag på StudEXPO, som er en del av programmet i DebutUKA. Regiondirektør Helene Falch for Forbrukerrådet i Finnmark og Troms lover at arrangementet ikke vil minne om en lang og kjedelig forelesning.

– Vi skal dele ut flyers med tips om leie av bolig, og så får alle som vil muligheten til å stille spørsmål. Det blir også arrangert en liten konkurranse, og vi håper at så mange som mulig møter opp.

Les også: - Lånekassen gir for lite støtte

Heller føre var ...

Ifølge Falch er leiekontrakten det største problemområdet.

– Det er svært mange som mangler kontrakt, eller som ikke har satt seg godt nok inn i det som står i kontrakten.

Et annet problem er feil og mangler ved boligen.

– Mange glemmer å dokumentere dette ved innflytting, og risikerer dermed å bli stilt til ansvar av utleier. Det er ingen hyggelig situasjon å være i, sier Falch.

Når det gjelder betaling av depositum, er det ifølge Falch viktig å forsikre seg om at pengene settes inn på en depositumskonto.

– Det er viktig for å dokumentere at du har betalt depositum, slik at du får pengene tilbake ved endt leieperiode. Det koster 890 kroner å opprette en slik konto, og er derfor upopulært blant utleiere. Men som leietaker kan du kreve depositumskonto, og nekte å betale depositum dersom utleier ikke ordner det.

Hun understreker at det er lurt å tenke før man handler, slik at man unngå de kjipeste tabbene.

– Man har for eksempel ingen angrerett på inngåelse av leiekontrakt. Så hvis du allerede har skrevet under, er det ofte for sent å rette opp i feil.

Les også: Hotellrabatt til husløse studenter

10 gode tips

Forbrukerrådet har samlet ti gode tips for studenter som planlegger å leie bolig.

• Bruk kontrakt fra Forbrukerrådet

•Ikke betal eller skriv kontrakt før du har sett boligen

• Sjekk hva som er inkludert i husleien

• Undersøk hvilke plikter du får

•Vær obs på oppsigelsestiden

• Ikke kjøp garanti, krev depositumskonto

•Dokumenter skader på boligen med utleier ved inn- og utflytting

•I et kollektiv må hver enkelt skrive under på kontrakten

•Unngå å betale kontant

•Hvis det oppstår en uenighet du og utleier ikke klarer å løse, kan du enten gå til Konfliktrådet, Forliksrådet eller til husleietvistutvalgene i Oslo, Trondheim eller Bergen

Kontrakten fra Forbrukerrådet er helt gratis, og kan lastes ned fra Forbrukerrådets nettsider.

Les også: – Vi skal inspirere studentene til å «fucke opp» livene sine litt mer

FINN FRAM: Aksjonen vil finne sted på Campus Breivika mellom klokken 10.00 og klokken 12.00 på fredag. Foto: Lars Åke Andersen