Det er M/F «Fløytind» til høyre og M/F «Rya» som ligger til kai ved Tromsø Skipsverft – under den splitter nye Tromsøbrua.

Det var nettopp brua som gjorde at fergene ble innvilget en aldri så liten «ferie» og kunne gjennomføre nødvendige reparasjoner og oppussing før de ble satt inn over andre sund for å frakte enda flere biler, busser, folk og fe.

Helt til høyre i bildet ser vi så vidt deler av de jernkonstruksjonene som ble benyttet under byggingen av Tromsøbrua. Og vi ser små båter som lå på rekke og rad utover langs trappa som lå – og fortsatt ligger – på sørsiden av bensinstasjonen på Nansens plass og tankanlegget som har ligget siden 1960.

Nansen

Bildet er for øvrig smekkfullt av detaljer fra en svunnen tid. I dag er det tinghuset som ligger der de gamle bolighusene lå for 55 år siden.

Og det er mange år siden brannbåten ble pensjonert. Men på bildet ser vi ham ligge fortøyd rett bak M/F «Rya».

Den gang gikk fjæra enda lenger opp enn i dag – faktisk til enden av Fridtjof Nansens park. Men bysten av Fridtjof Nansen var ikke kommet i parken. Den kom først året etter at bildet ble tatt, nærmere bestemt 10. oktober 1961 – den dagen Nansen ville fylt 100 år.

Blant farkostene på bildet ser vi også «Sterkodder» som ble flittig brukt under byggearbeidet av Tromsøbrua. Også den var tydeligvis innvilget en «pust i bakken» for oppussing og vedlikehold etter travle år med brubygging.

Seminaret

Oppe til høyre i bildet ser vi også den gamle lærerskolen, eller Seminaret som det het en gang i tiden. På det tidspunkt bildet ble tatt, var det mange Tromsø-familier som hadde sine hjem i det gamle byggekomplekset fra midt på 1800-tallet.

Vi skimter også den gamle Eilertsen-kiosken øverst til venstre i bildet. Kiosken var meget godt besøkt på denne tida, men ble senere flyttet sør i Skippergata hvor den står som en del av Skansen-området i dag. Ordinær kioskdrift er det imidlertid ikke lenger i den.