Det nye systemet Hypernet — som samtlige ungdomsskoler i Tromsø har innført fra i fjor — er nemlig en direkte linje mellom skolen og foreldrenes mailbokser.

– Alle skolene bruker fraværsrapporteringen, og når lærerne registrerer at en elev er borte går det en e-post eller sms til foreldrene, forteller Lars Gimse, IKT-rådgiver i Tromsø kommune.

Erstattet meldingsboka

Enkelt fortalt kan man si at Hypernet har erstattet den gamle meldingsboka som ble brukt for å holde kontakten mellom skole og hjem.

– Hypernet er en overordnet portal der flere ting er samlet — fravær, elevvurderinger og kommunikasjon. Styrken i systemet er at man lettere kan følge opp sine barn, sier Gimse.

Emil Armstrong og Joakim Øien går begge to på Kroken skole. Der brukes systemet for å melde fra om eksempelvis fravær og anmerkninger.

De to elevene er ikke helt sikker på hva de synes om det hele.

– Jeg liker ikke at foreldrene skal finne ut hva jeg gjør så lett. Det er greit om de får vite om skulk, men trenger de å få vite om alt, spør Emil.

Omfattende

Joakim mener at tanken bak er bra, men det er kanskje litt omfattende.

– Det er jo bra at foreldrene kan hjelpe elever om de er begynt å skulke eller få andre problemer, sier han.

Ingen av guttene synes inngrepet i deres privatliv er for stort.

– De får jo uansett vite om vi skulker, eller om vi får anmerkninger. Nå får de vite det litt tidligere enn før, sier de.

En av skolene som bruker systemet er Langnes skole. Kristin Heggen er leder i foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) på skolen.

Hun har kun positive ting å si om Hypernet.

– Vi får meldinger om barna ikke kommer til timer, om de får anmerkninger og om de ikke har gjort lekser. Vi kan ta tak i saker som ikke fungerer før de sklir ut, sier hun.

Hun vil ikke gå med på at en «sladre-melding» er å innskrenke elevenes privatliv.

Ikke krenking

– Det handler om barn, og ungdomsskolen er obligatorisk — det er ikke valgfritt å gå der. Det er foreldrenes ansvar å følge opp deres skolegang — i hvert fall til de er myndige, sier FAU-lederen.

Hun understreker at de positive erfaringene med systemet er hennes private, og at det ikke en felles mening for FAU.

– Vi har ikke diskutert dette, men vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra noen på det nye systemet. Alle som jeg har snakket med har vært positive, sier Heggen.

Byråd for utdanning, Høyres Anna Amdal Fyhn, sier at Hypernet ble innført for å få til en mer direkte kontaktlinje mellom skolen og foreldrene.

Ikke overvåking

– Det er overhodet ikke snakk om et nytt overvåkingssystem, det er en måte å skape bedre kontakt, sier hun.

Det handler heller ikke om at informasjonsflyten kun skal handle om de enkelte elevene.

– Vi er også avhengige av å ha en fungerende måte å kunne kontakte foreldrene på dersom noe akutt skjer som vi må få ut informasjon om, sier Fyhn.

Derfor er raske tilbakemeldinger om fravær og andre avvik noe elevene må akseptere.

– Selv om de er 15-16 år mange av dem så må de faktisk tåle dette innenfor en viss grense. Jeg mener at det ikke er en inngripen i deres hverdag, sier Fyhn.

FORNØYD: Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn (til venstre) sier at Hypernet er et nyttig verktøy for bedre kontakt mellom skole og hjem — ikke et system for overvåking av elevene. Her sammen med rektor på Langnes skole, Berit Aasmo. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN
RASKT: Hypernet brukes av samtlige ungdomsskoler i kommunen, og gir blant annet foreldre direkte melding om deres barn har fravær eller ikke har gjort leksene, forteller IKT-rådgiver Lars Gimse i Tromsø kommune. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad