I løpet av mai får politikerne økonomirapport 1 til behandling hvor vel 15 millioner kroner er avsatt til utbedring og sikring av tomt til Ringveien.

Flytter veien

– Byggestart kan bli i 2018. Prosjektets formål er flytting og sikring av veitrasé på Ringveien, som har vært stengt i flere år. Prosjektet er i gang med detaljprosjektering som skal gi en sikker løsning av veien, med sikring i fjell og støttemur, står det i økonomirapporten.

Ifølge administrasjonssjef Britt Elin Steinveg i Tromsø kommune, kommer økonomirapporten ført opp i komiteene og formannskapet før kommunestyret får den til behandling 30. mai.

Om anleggsarbeidet faktisk starter inneværende år, kan hun ikke si sikkert.

– Vi er i gang med detaljprosjekteringen og er i dialog med med grunneierne om flytting av veien. Spørsmålet er hvor lang tid denne prosessen tar og om det må søkes dispensasjon fra reguleringsplanen, forklarer Steinveg.

Avstår tomtegrunn

Avdelingsleder Nils Tokheim i HRS Metallco har tidligere vært sterkt kritisk til kommunens fremgangsmåte, og etterlyste i fjor høst tiltak for å sikre veien.

Han mener bedriften har tapt millionbeløp på stengningen. Nå ser han fram til at det skjer noe.

– Vi er kjent med at kommunen er i gang med prosjekteringsarbeidet, noe vi er veldig glad for. Vi har sagt at vi vil avstå tomtegrunn til omlegging av veien inn på vår eiendom, sier Tokheim.

Rettssak om ansvaret

Han er spesielt glad at det skjer noe, uavhengig av rettssaken mellom kommunen og fire bedrifter om hvem som har ansvaret for utrasingen.

– Vi er blitt en uskyldig tredjepart i denne konflikten, og blir hardest rammet av at veien er stengt, påpeker han.

I mars skrev i Tromsø at kommunen har saksøkt Skanska Norge AS, Sweco Norge AS, Skattøra 66 AS og Tromsø Bilopphuggeri AS for 11 millioner kroner, i erstatning for skader på Ringveien på Skattøra. Tre uker er satt av til rettssaken som kommer opp i slutten av mai.

– Årets budsjett på 15.166.000 kroner er omtalt i Tromsø kommunes økonomiplan 2018-2021, hvor innmeldt behov er ukjent, da en løsning rundt årsaksforhold, skyld og erstatning ikke er avklart med ekstern part. Prosjektets løpetid har ikke angitt sluttdato av samme årsak, heter det i økonomirapport 1.

Pådriver

Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe har tatt opp veisaken både i formannskapet og kommunestyret. Han er glad for at det går mot en løsning.

– Høyre har vært en pådriver i denne saken, og forhåpentlig skjer det noe raskt nå. Gjenåpning av Ringveien er ikke viktig bare for næringslivet, men også gående og syklende, sier Bøe.