– Se for deg en kraftig lyspære i et bekmørkt rom, som det kommer masse stråler fra, slik beskriver Tom Erik Moe det han skuet fra sin adresse i Vestregata mandag denne uken.

Sent mandag kveld var Moe en tur ute på balkongen for å titte på stjernene. Det var oppholdsvær og strålende forutsetninger for å se det som måtte bevege seg over himmelen i nattemørket.

– Det var helt skyfritt, så jeg så glimtet så tydelig, og det var så stort, så jeg var sikker på at det ikke kunne være en stjerne, sier Moe.

Moe sier han momentant snudde og sprang inn døren for å hente mobilen for å knipse et bilde av lysglimtet som møtte han.

– Det jeg reagerte på var at det kom lysstråler ut ifra det, også tenkte jeg at det kunne være den internasjonale romstasjonen, eller en satellitt, forteller Moe da iTromsø ringer han to dager senere.

Ifølge Moe var fenomenet større og mye mer synlig enn det bildet viser.

Moe, en ivrig stjernetitter som sådan, er likevel ingen ekspert. iTromsø måtte derfor søke andre steder for svar.

MYSTERIUM: Tom Erik Moe har søkt bistand hos iTromsø for å finne ut hva han så sende ut et kraftig lysglimt på himmelen mandag denne uken. Foto: Privat

Kjørende stjerne?

Første telefon gikk til KSAT, som med sine verdensledende tjenester innen satellitter, burde kunne gi noen tydeligere svar.

Kommunikasjonsdirektør Nina Soleng kunne imidlertid ikke med sikkerhet si hva det var, men gjenkjenner Moes beskrivelse.

– Det er mange som ser det som ligner på kjørende stjerner på himmelen. Det er vanligvis en satellitt der sollyset får gjenskinn i panelene, forteller Soleng.

Om det kunne være den internasjonale romstasjonen som Moe hadde knipset et sjeldent bilde av, trodde ikke Soleng.

– Den kommer vanligvis ikke så langt nord, og passerer fysisk over Sør-Danmark og Nord-Tyskland på det nordligste. Ved sjeldne anledninger kan den ses fra Sør-Norge, sier Soleng.

Ifølge NASAs nettside for den internasjonale romstasjonen, var det ikke mulig å se den fra Tromsø i det aktuelle tidsrommet.

Soleng henviser videre til Pål Brekke – en av Norges fremste innen astrofysikk.

HAR SVAR: Astrofysiker Pål Brekke hjelper oss med å sette sammen puslebrikkene. Foto: Trude Eng

Ikke vært så synlig siden 1963

Pål Brekke er solforsker og seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk romsenter. Han har publisert over 40 vitenskapelige publikasjoner og holdt foredrag i både inn- og utland. Attester som tyder på at her finnes det svar å få.

Og det gjør det. Bare noen minutter etter å ha fått tilsendt bildet, har Brekke alt løst mysteriet.

– Det er Jupiter vi ser, den er ofte veldig lyssterk og kan synes veldig godt, særlig nå på høsten. Det er ikke uvanlig at den forveksles med fly, satellitter eller andre fartøy, forteller Brekke.

LYSSTERK: Også lesere av iTromsø i Finnmark fikk med seg den lyssterke planeten. Dette bildet ble tatt av Svein O. Aune fra altanen på hytta ved Kuvannet i Lebesby kommune. Foto: Svein O. Aune

Ifølge Brekke er avstanden mellom jorden og Jupiter mindre enn på mange år og derfor ser den ekstra lyssterk ut. Jupiter er nå omtrent 591,5 millioner km unna Jorden – noe som er nærmere enn på hele 59 år. Vi må tilbake til 1963 for at Jupiter har vært så synlig som den er nå, forteller romforskeren.

– Den er det mest lyssterke objektet på nattehimmelen etter Månen. Med et lite teleskop kan man faktisk se overflatedetaljer, sier Brekke.

En artikkel i den amerikanske avisen The Denver Post rapporterte også at Jupiter ikke vil være så synlig igjen før i 2129 – altså om 107 år.

Brekke kan likevel meddele at dem som gikk glipp av fenomenet mandag, vil få en ny mulighet til å se Jupiter skinne sterkt over Tromsø.

26. september står Jupiter i opposisjon, altså rett motsatt av sola, og da vil Jupiter igjen skinne særlig sterkt over nattehimmelen.

En fjern drøm

Moe kan nesten ikke tro at det var Jupiter han fikk bilde av da iTromsø informerer ham om enden på sagaen.

– Det å ha tatt bilde av Jupiter er en stor nyhet for min del, og jeg har aldri tenkt at Jupiter, som er så langt unna, kunne være synlig fra Tromsø, sier Moe.

Han hadde ingen anelse om at det synet som møtte han mandag skulle være et øyeblikk som kun skjer én gang i livet.

– Jeg kunne ikke ha drømt om at jeg skulle få ta et bilde av Jupiter, sier en ekstatisk Moe.