– Det vil være veldig avgjørende, sier seniorøkonom, Sara Midtgaard i Handelsbanken om de kommende inflasjonstallene (prisveksten).

Torsdag legger Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for den norske prisveksten. Ifølge en undersøkelser gjort blant økonomer av Bloomberg er det ventet at prisveksten vil falle til 5,9 prosent i juli fra 6,4 prosent i juni.

Kjerneinflasjonen (uten energivarer og avgiftsendringer), som Norges Bank er mest opptatt av når de setter renten, ventes å komme inn på 6,4 prosent fra syv prosent måneden før.

Sentralbanken i Norge og store deler av verden har over tid satt opp styringsrenten i et forsøk på å kjøle ned økonomien, og dempe prisveksten.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland venter at de ferske prisveksttallene vil komme inn som ventet. Det vil tale for en heving på 0,25 prosentpoeng, mener hun.

– Det har vært priset inn 50/50 sannsynlighet i markedet, sier Haugland.

Matvarepriser ventes å trekke ned

Det er spesielt matvareprisene som ventes å ha steget mindre enn de gjorde på samme tid året før.

– Årsaken til at vi mener at årsveksten skal så masse ned er at juli i fjor var veldig spesiell med uvanlig sterk oppgang i noen priskomponenter. Særlig viktig var det at prisene på mat og drikke steg 7,6 prosent, sier hun.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland venter at styringsrenten vil nå toppen på 4,25 prosent. Foto: Adrian Nielsen

Nå venter Haugland at prisen på mat og drikke «kun» vil stige med 3,6 prosent.

Handelsbankens seniorøkonom venter også at prisveksten på mat og drikke vil bli viktig, og at den vil dempes. Hun sier at prisene har falt blant matvareprodusentene i Europa.

– Mat- og drikkevareprisene er vektet 13 prosent av kjerneinflasjonen, og var en av de viktigste bidragsyterne for 12-månedersveksten i mai og juni, sier hun.

– Kan bli berg-og-dal-bane

Valutaanalytiker i Nordea, Dane Cekov sier at inflasjonstallene kan gi store utslag i kronekursen. Det handler om at investorer gjerne ønsker å eie valuta i land med høye renter. Det kan gi bedre avkastning.

En økt prisveksten indikerer at Norges Bank vil sette opp renten mer enn hvis prisveksten dempes. I juni overrasket inflasjonstallene valutamarkedet da kjerneinflasjonen nådde sin høyeste notering noen gang på syv prosent. Det førte umiddelbart til at forventningene til en høyere rente steg. Dermed styrket den norske kronen seg.

– Jeg tror folk i valutamarkedet tror vi kan få en reprise, sier Cekov.

Selv tror han at forventningene til høyere rente vil komme noe ned etter prisveksttallene i morgen. Nordea venter en kjerneinflasjon på 6,4 prosent.

– Det blir litt berg-og-dalbane i morgen. Vi kan se bevegelser inntil 20 øre fra topp til bunn. Jeg hopper ikke i stolen min av 10 øre. Med 30 øre blir jeg overrasket. Da må avvikene være store. For eksempel med 7 prosent kjerneinflasjon er vi på 11 kroner for en euro, sier han.