En preget Ola Borten Moe (Sp) overrakte fredag ettermiddag sitt nøkkelkort til sin arvtager som forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).

Noe av det første hun måtte svare på var kritikken for påstander om fugleinfluensa tidligere denne uken.

Torsdag publiserte NRK en artikkel der Sandra Borch – stikk i strid med eksperter – knyttet smittetrykket rundt fugleinfluensaen i Nord-Norge til det varme været og klimaendringene.

– Vil du trekke den uttalelsen?

– Det er vel ikke akkurat det jeg har sagt. Jeg ble spurt om fugleinfluensa kunne ha noe med klimaendringene å gjøre.

– Vil du moderere uttalelsen? Du mener den er klar og tydelig og faktabasert?

– Her må det mer forskning til for å finne ut av hvorfor fugleinfluensa er blitt så utbredt i Europa og Norge, svarer hun og legger til:

– Er det tydelig dokumenter som viser at fugleinfluensa ikke har noe med klimaendringene å gjøre, så skal jeg selvfølgelig lytte til de rådene.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Allerede timer før hun mottok nøkkelkortet, fikk den ferske ministeren krass kritikk fra sektoren:

– At Sandra Borch blir forsknings og utdanningsminister etter Borten Moe er som å bli friskmeldt etter pest og en uke etterpå få kolera, sa leder Safina de Klerk ved Oslo Vitensenter.

Overfor VG ga hun klart uttrykk for at hun er skuffet.

– Vi velger en minister som gjennom sin runde som landbruksminister har motsagt forskningsmiljøet og eksperter. Hun har gjort det i den type ordelag som viser at hver gang forskning strider mot hennes politiske overbevisning, så mener hun forskerne tar feil. Det hun driver med er såkalt «cherry picking».

KRITISK: Safina de Klerk ved Oslo vitensenter er kritisk til Sandra Borch som ny forsknings- og høyere utdanningsminister Foto: Håkon Bergseth / Teknisk Museum

– Det er rart

Pest og kolera-utsagnet har den ferske ministeren lite forståelse for:

– Det er litt spesielt. Jeg har aldri møtt denne personen som har denne uttalelsen. Hvordan hun har grunnlag for å si det uten å ha møtt meg, er rart.

– Men det er vel ingen hemmelighet at dere er uenige med tanke på forskningsmiljøet?

– Folk har selvfølgelig meninger. Jeg er opptatt av at vi skal reise ulike debatter, også med spørsmålstegn, slik at vi får belyst de ulike sidene av debatten.

De Klerk trekker blant annet fram Sandra Borchs motstand mot de nye nordiske kostholdsrådene. Borch ble beskyldt for et forsøk på å påvirke vitenskapelige interesser.

Borch uttalte i media at hun var skeptisk til rådene som var utarbeidet av en gruppe nordiske mateksperter. Rapporten anbefalte nordmenn å spise betydelig mindre rødt kjøtt.

– Går rett på trynet

MDG-politiker Rasmus Hansson beskriver fugleinfluensa-episoden som pinlig for Borch.

– Som landbruksminister hadde Borch for vane å fnyse av forskernes kunnskap om både klima og natur. Den vanen må hun legge av seg hvis hun vil lykkes bedre enn forgjengeren Borten Moe som forskningsminister.

– Den nye forskningsministeren starter dessverre med å gå rett på trynet om fugleinfluensa, som hun påstår hun vet mer om enn Veterinærinstituttet, tilføyer han.

– Jeg håper vi får en statsråd som ikke fornekter forskning, men som omfavner den og løfter den opp, selv om statsråden kanskje ikke er enig i innholdet, kommenterer Venstres Abid Raja.

KRITISK: MDG-politiker Rasmus Hansson mener Sandra Borch (Sp) fikk en pinlig start på den nye statsrådsposten. Foto: Lise Åserud / NTB

Ønsker Borch velkommen

I studentmiljøene i Oslo og Bergen er de mer positive til den nye ministeren.

Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ble i fjor erklært uønsket av studentparlamentene i både Oslo og Bergen.

Nå ønsker begge studentmiljøene Borch velkommen.

– Vi stiller oss positive til ny forsknings- og høyere utdanningsminister som både er relativt godt kjent med utdanningssektoren – og faktisk har hatt et studentliv, og har en master i rettsvitenskap, sier leder Kaja Ingdal Hovdenak ved Studentparlamentet i Bergen til VG.

Den nye ministeren er utdannet ved juridisk fakultet ved Universitetet i Tromsø.

LEDER: Kaja Ingdal Hovdenak i Studentparlamentet i Bergen. Foto: Henriette Frøysland Thorkildsen / Studentparlamentet

– Forventer at hun lytter

Også ved Studentparlamentet i Oslo er de positive til å ta imot Sandra Borch på campus.

– Vi forventer at hun lytter til det studentene har å si, sier leder Elisabeth Hoksmo Olsen ved Studentparlamentet i Oslo til VG.

– Vi sendte et klart signal til Ola Borten Moe ved å erklære ham persona non grata, tilføyer hun.

– Hva er det Sandra Borch må lytte til?

– Studentene når de sier det er trange økonomiske tider, og når de sier den psykiske helsen til studentene blir dårligere og dårligere. Det er både viktig for utdanningssatsingen – og en investering i fremtiden, sier Olsen.

VAR UØNSKET: Studentparlamentene i Oslo og Bergen erklærte tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe som en «persona non grata». Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Ber om mer studiestøtte

– Da vi erklærte Borten Moe som persona non grata i fjor, var det fordi han, etter vårt syn, viste null interesse for sektoren og hadde liten forståelse for utfordringene vi står i. Det var i all hovedsak et uttrykk for mistillit til statsråden, sier Kaja Ingdal Hovdenak i Bergen.

Hun har en klar bestilling til den nye utdanningsministeren.

– Hun må levere på studentboliger og psykisk helse blant studenter, og noe som løser utrolig mye på sikt, er at vi får økt studiestøtten.

VENSTRE-TOPP: Abid Raja Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Venstrepolitiker Abid Raja understreker også viktigheten i at forholdet mellom utdanningsministeren og studentene ryddes opp i.

– Vi kan ikke igjen få en minister som stadig søker konflikt med studentene, sier stortingsrepresentant Abid Raja (V) i en kommentar til VG.