Det merket Telenor da det nye Choice-hotellet The Edge begynte å strekke seg mot skyene i Tromsø sentrum. Basestasjonene i sentrum fikk trøbbel.

- Når sånne bastante bygninger som The Edge kommer inn i området, så skjer det to ting. Bygget blokkerer for mobilsignaler for andre som tidligere hadde fri sikt til basestasjonen. Nærområdet kan derfor oppleve dårligere dekning, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Les også: Lager eksklusiv fest i Tromsø!

Glass og betong

Men det er ikke bare størrelsen på hotellbygget som spiller inn. Også det arkitektoniske kan skape problemer for mobiltrafikken.

- Hotellet består av mye glass og betong som har som bieffekt at radiosignaler på tur inn i bygget bråstopper. Det blir rett og slett dårlig dekning på hotellet, sier Amundsen.

At Telenor måtte fjerne en basestasjon som følge av et havneskur like ved ble revet, har også spilt negativt inn.

- Når vi vet at det finnes mange brukere på et såpass stort hotell og at kravene til dekning og båndbredde bare blir større og større, så må vi til med kompliserte innendørsløsninger. Det for å takle kapasiteten inne i bygget og for å gi mobildekning, sier dekningsdirektøren.

Les også: Audition for å finne ansatte!

Millionutgifter

Amundsen regner med at Telenor får millionutgifter på utbyggingen.

- Ja, pluss-minus én million på The Edge alene. Det er kostbart. Det er jo ikke nok å bygge for 2G her. Gjestene vil ha både 3G og 4G. Det som var godt nok for ett år siden er ikke godt nok lenger, sier Amundsen.

Han mimrer tilbake til tidlig 2000-tall da de gjorde en banebrytende vri på Saga hotell i byen.

- Da bygde vi trådløst nett med en hastighet på 10 megabit. Da var det veldig mye, men nå har vi et mobilnett der vi kan få 50-60 megabit.

Følg oss på facebook!

Bjørn Amundsen Foto: Ronald Johansen