Det er Språkrådet, ved stedsnavntjenesten i Nord Norge, som tilråder eller fraråder ulike navn når en ny gate eller vei skal døpes. Tromsø kommune får årlig forslag på nye navn, men ikke alle faller i god jord hos Språkrådet.

– Generelt skal man være forsiktig med å kalle opp veier og gater etter folk, særlig hvis dem det gjelder fremdeles er i live. Det kan være delte meninger både om personen, og dennes tilknytning til stedet, sier navnekonsulent Eva Forsaa Mikkelsen.

Restriktiv linje

Språkrådet har derfor lagt seg på en restriktiv linje på dette området,noe som også er tydelig i praksis. Verken Kornelius Sørensen, Lars Haagensen eller Knut Moe vil få navnet sitt på et skilt i Tromsø, selv om det i forrige navnerunde ble stilt forslag på alle tre.

– Vi anbefaler i de fleste slike saker å finne andre navn. Er det noen som virkelig har gjort en bragd er vi mer lempelig, men i henhold til forskriften vil vi ikke tilråde oppkalling, sier Mikkelsen.

I Tromsdalen ønsker bydelsrådet å døpe nyveien ved elva for Arthur Arntzens vei. Det er i utgangspunktet stikk i strid med det Språkrådet tilrår, men det kan gjøres unntak.

«Språkrådet tilrår ikke at personnavn blir brukt, unntatt i helst spesielle tilfeller, der de har utmerket seg på nasjonalt plan», skriver stedsnavntjenesten i sin tilråding til Tromsø kommune.

Forbeholdt de døde

Arthur Arntzen faller i høyeste grad i denne kategorien, men det er flere skjær i sjøen. I navngivingsprinsippene står det spesifikt at en bør unngå å bruke navn på nålevende personer i adressenavn. «Helst bør det gå minst fem til ti år fra en person er død til en eventuelt velger å ta i bruk personnavnet som en del av et stedsnavn», skriver språkrådet.

– Jeg ser ikke bort fra at man en gang i fremtiden kan få en Arthur Artzens vei i Tromsø, men nå er han jo høyst levende, og da vil det bli vanskelig, sier Mikkelsen.

Ikke ulovlig

John Pedersen i Tromsdalens bydelsråd har stilt forslaget om Arthur Arntzens vei, som nå er levert til kommunen. Han mener det rent formelt ikke er noe i veien for å bruke navnet.

– Dette har jeg undersøkt, og det er ingenting i loven som er til hinder for det. Vi vet at det senest i fjor ble gitt gatenavn etter en nålevende person i Oslo, påpeker han.

Han har fortsatt tro at de -bokstavelig talt- vil finne en utvei.

– Jeg håper det. Dette med Arthur er helt spesielt - han er jo nasjonalt kjent, og i den sammenhengen kan det absolutt forsvares, sier Pedersen.