I november i fjor gikk Einar Bræck As konkurs etter at et forlikstilbud ble avslått av en av selskapets kreditorer. 22 ansatte mistet jobben på dagen.

Bostyrer Ingar Nordmo Olsen anmodet på nyåret om at det ble stilt offentlige midler til disposisjon for fortsatt bobehandling etter konkursen. Nå har Nord-Troms tingrett innvilget inntil 100.000 kroner til gransking av de økonomiske forholdene i boet.

– Kan ikke konkludere

– Einar Bræck AS var et stort selskap med titalls millioner i omsetning. Vi ønsker å sjekke om alt har gått riktig for seg — om det kan påvises straffbare forhold knyttet til skatt og moms. Vi har noen små indikasjoner som gjør at vi ønsker fortsatt bobehandling, men det er altfor tidlig å konkludere med noe som helst, understreker bostyreren, advokat Ingar Nordmo Olsen ved advokatselskapet Justitia.

Han forteller at det ikke er veldig uvanlig at bostyret ber om midler fra Justisdepartementets særskilte garantiordning i forbindelse med behandling av større bo med kompliserte regnskap. Garantiordningen skal sikre videre bobehandling i konkurser der det er mistanke om økonomisk kriminalitet, særlig med henblikk på offentligrettslige forhold knyttet til skatt og merverdiavgift.

Solgt aktiva

– Vi har så vidt kommet i gang med dette arbeidet, og vi regner med at det kan ta fire til seks måneder før vi har sluttført det, sier Olsen.

Bostyreren opplyser at det har vært veldig mange løpende prosesser i konkursboet til Einar Bræck As. Blant annet var selskapet med på bygge det nye Jekta kjøpesenter.

– Vi har alt solgt alle aktiva i boet for å få mest ut av verdiene, opplyser bostyrer Ingar Nordmo Olsen.

Entreprenørselskapet Einar Bræck As havnet i økonomisk uføre etter utbyggingen av vindmølleparken Fakken på Vannøya. Striden sto først og fremst om beregningen av uttaket av masser. I fjor sommer strandet et forsøk på frivillig akkord til selskapets kreditorer. Senere ble det startet offentlig akkordforhandling, men denne prosessen ble aldri sluttført av den rettsoppnevnte gjeldsnemnda.

BOSTYRER: Advokat Ingar Nordmo Olsen ved advokatselskapet Justitia. Foto: Lars Åke Andersen