I Biskop Berggravs gate ved Prestvannet leier Johnsen ut en hybel med stue/soverom og kjøkkenkrok, samt et bad og en liten yttergang. Utleieenheten er – som boligen – ny og moderne. Leieprisen tidligere var på 7.000 kroner.

– Jeg skal være så ærlig at jeg regner med å tjene mer på utleie gjennom Airbnb enn på det konvensjonelle leiemarkedet. I tillegg er det viktig for meg å kunne velge perioder der hybelen ikke leies ut, for eksempel når familie kommer på besøk, sier Johnsen til iTromsø.

Det er likevel ett punkt som er avgjørende for at hun velger å leie ut gjennom Airbnb:

– Jeg har mer enn nok å gjøre, derfor er det helt avgjørende at jeg ikke har merarbeid med å håndtere alle gjestene.

Tar seg av alt

Reserveverten startet opp i Stavanger i mai. Denne måneden etablerte de seg i Tromsø. Konseptet er enkelt.

– Vi kan gjøre det meste for utleier. Poenget er at folk skal kunne leie ut gjennom Airbnb uten å løfte en finger selv, sier Aleksander Yttergård, driftsansvarlig for bedriftens aktivitet i Tromsø.

Uten Reservevertens tilbud hadde Johnsen fortsatt å leie ut på det konvensjonelle leiemarkedet i Tromsø.

– Jeg har bare gode erfaringer med å leie ut. Reserveverten gir meg imidlertid mulighet til å tjene mer penger på utleie, samtidig som jeg ikke trenger å følge opp hver enkelt gjest, sier Johnsen.

Betalingsvillige turister kan gi et større press på det vanlige boligmarkedet.

– Jeg har tenkt en del på hvor solidarisk det er å leie ut til turister fremfor andre, men jeg har til nå ikke leid ut til studenter. De har ikke råd til 7.000 i leie. Min utleie er i et annet segment enn dem som har vanskeligst med å finne seg et sted å bo, sier Johnsen.

Kan tjene mye

Leiligheter som Johnsens leies ut for mellom 700 og 1.500 kroner per overnatting på Airbnb. Det vil si at potensialet for en attraktiv leilighet er 45.000 kroner per måned.

– Å anslå presist hva leieprisen er i snitt er vanskelig. Det kan variere mellom 10.000 og 35.000 per måned, avhengig av hvor populær den er, sier driftsleder Yttergård.

Reserveverten tar en prosentsats for å administrere bookingen av rommene, samt en stykkpris for arbeid i forbindelse med rollen som vert.

– Utleier avgjør selv hvor mye som overlates til oss. Vi tar med sengetøy, skifter på senger, vasker leiligheten og står for overlevering og innsamling av nøkler, samt annen nødvendig klargjøring, sier Yttergård.

Jo mer selskapet gjør, jo mindre tjener også utleieren. Reserveverten tar til eksempel 400 kroner for å vaske leiligheten mellom leieperiodene.

– For å redusere engangskostnader som vasking, anbefaler vi utleieperioder på minst to døgn om gangen. Da spres kostnadene ut på flere døgn, forklarer Yttergård.