Foreningen Robin Hood i Tromsø har siden oppstarten i 2015 holdt til flere steder i byen, men har nå fått seg et mer permanent lokale i Vestregata. I den lille butikken finnes det god variasjon av gjenbruksartikler som klær, bøker og nips.

– Jeg fikk låne lokaler i Storgata fra Totalrenovering en stund, og deretter noen måneder via Domkirken, sier innehaver Pedersen.

Han forteller at det ikke var uproblematisk å finne et fast sted å ha butikken, og opplevde flere avslag på leieforespørsler.

– Jeg fikk tilbakemeldinger om at jeg ikke passet inn, da jeg ønsker å drive butikk der alle er velkommen, om det måtte være rusmisbrukere eller tidligere alkoholikere. Det synes jeg er en dårlig holdning. Dette er sårbare mennesker som burde ha muligheten til å kunne leve normalt, sier han.

Gir bort klær

Pedersen drev tidligere en bruktbutikk i fire år på Karmøy, men flyttet til Tromsø i 2012.

– Å hjelpe mennesker har jeg holdt på med i 25 år, forteller han.

Det som gjør Robin Hood litt annerledes enn andre bruktbutikker, er nemlig at de som trenger det kan få klær helt gratis. I tillegg har han fått utvidet med en liten barneavdeling.

– De som ikke har råd skal få. Vanskeligstilte som rusmisbrukere, rumenere og barnefamilier kan hente opptil tre plagg om dagen, hver dag, sier han.

FOLKEHJELP: De som ikke har mulighet til å kjøpe klær, kan få opptil tre plagg gratis hver dag. Foto: Rudi Nikolaisen

Romaniahjelp

Pedersen har et stort engasjement for rumenere, og forteller at han nylig sendte 26 kilo barneklær til Romania.

Nå ønsker han å starte en egen avdeling for Romaniahjelpen i Tromsø, men forteller at han først trenger å få lagerlokaler på plass.

– Byen er stor nok til å kunne drive et sånt prosjekt, men da trenger vi et større lager til plassering og sortering av klær. Det vil også være et behov for frivillighet for å få det til, sier han.

Pedersen forteller at han allerede har rundt 50 kartonger med klær klar på Kvaløya.

Ønsker ordføreren velkommen

Gavmildheten har ikke tatt knekken på verken drift eller varelager, men innehaveren sier det vil bli vanskelig uten å få innvilget kommunal støtte.

– Kommunen har gitt tilbakemelding om at det er et bra prosjekt, og gitt et engangsbeløp på 10.000 kroner. Jeg har også betalt husleien av egen lomme når det ikke har strukket til. Nå oppfordrer jeg ordføreren til å ta seg en tur innom, så hun får se hva vi gjør, sier Pedersen.