Torsdag er verdens AIDS-dag. I Tromsø ble dagen markert flere steder.

Røde Kors Ungdom var på plass på Breivika, Kongsbakken og Universitetet i Tromsø for å informere om sykdommen. I tillegg arrangerte de en markering i sentrum på kvelden.

– Det er en grunn til at vi kjører såpass hardt på her i Tromsø. Byen ligger faktisk i toppen når det kommer til klamydiatilfeller i Norge. Klamydia smitter bare ved samleie. Tenkt deg hva som skjer hvis en med HIV kommer inn i den sirkelen, sier Temilade Ayo Aladeokin (28).

Han er student i Tromsø og opprinnelig fra Nigeria.

– Det spesielle er at i mitt hjemland ser du masse informasjon om slike ting ute i samfunnet, på plakater og lignende. Slik er det ikke her. Folk er rett og slett ikke helt klar over hvordan situasjonen er og tar kanskje litt lett på det å bruke kondom, sier han.

Aladeokin var på de forskjellige skolene for å informere.

– Mange blir sjokkert når de hører dette. Det er ikke slik at vi ønsker å hindre folk i å hygge seg og leve livet, men ved å være litt ekstra ansvarlig, kan de unngå en del problemer, sier han.

Ved å plassere et par tomme sko mellom seg mintes blant andre Dixie Hadfield (i rødt) Olga Smirpova (midten) og Hanna Kuosmanen (til høyre) dem som har dødd av AIDS. Foto: Eskil Wie