Doble knuter på skolissene, egen sekk med matpakke og drikke. I dag skal ungene være med på tur. Selv 8-åringen med tilbøyelighet for makelig skjermunderholdning plystrer fornøyd oppover bakkene. Motvilligheten har veket for entusiasmen. Han fant ei tørr grein, som er blitt gevær. Kråker og måser blir siktet på.

For barna er opplevelsen underveis viktigere enn det geografiske målet. La dem gå foran for å bestemme farten. De ser et fint klatretre som må prøves, de er tørste, de må studere ei maurtue. Vær raus med pausene. Barn trenger vanligvis ikke lange pauser før batteriet er ladet igjen. «Vondt i foten» og usynlige sår blir fort bra av oppmuntrende ord og en plasterbit.

Når toppen kommer nærmere og nærmere er den likevel fristende for alle. Kanskje blir stigningen hardere – og hvordan kan en da gi de yngste ekstra motivasjon for innsats?

  • En skatt ved den store steinen der oppe (en voksen har lurt Twist inn der).

  • Nå teller vi tretti skritt og så tar vi pause.

  • Tenk, nå er vi snart oppe og kan skrive navnet vårt i trimboka.

  • Dere er utrolig tøffe som har klart å gå så langt.

  • På den brune mosen der oppe er det en lapp med spørsmål dere skal svare på.

  • Å rose ungene, gjerne så andre hører på, er motiverende.

Oppe på toppen tas den store matpakken og termosen fram. Kanskje er favorittmaten der. Ungene får se skolen sin som en prikk langt der nede.

Det er mange måter å være fysisk aktiv på. Turer som dette har vi i Tromsø lett tilgang til, og mange barn deltar i Ti-på-topp-turene.

Se bilder av unger på fjelltur: Lesernes toppturer

Det er godt kjent at fysisk aktivitet gir helsegevinst. Ungene får utviklet balanse, koordinasjon og utholdenhet. Det har effekt på muskler og skjelett, på hjerte, lunger og blodkar. Det motvirker overvekt og har god effekt på psykisk velvære. Flere undersøkelser viser at fysisk aktive barn ofte gjør det bedre på skolen, da de blant annet har bedre konsentrasjonsevne. De siste årene har det vært rettet fokus på økende overvekt blant barn og unge. I Norge er så mange som en av fem jenter i tredjeklasse overvektige.

Tiltak for å fremme fysisk aktivitet er å la barna gå til og fra skolen, til og fra venner og aktiviteter. La det bli minst 60 aktive minutter daglig. Disse kan gjerne deles opp i kortere økter.

Ingen klager på vondt i føttene på vei ned fra fjellet. De springer nesten av seg selv fram til døra hjemme.

Nettsteder: www.ut.no | www.godtur.no | www.gålittlenger.no