Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Harstad har høyest byggesaksgebyr i Troms. De tar over 24.000 kroner i gebyr. Nest dyrest er Tromsø, som tar over 23.000 kroner.

– Hvorfor må det være slik at de største kommunene er så mye dyrere, spør Børge Martinussen som er Huseiernes distriktsleder i Troms i en pressemelding fra Huseierne.

Begge tar over 10.000 kroner mer enn for eksempel Målselv, som tar i overkant av 11.500 for samme tjeneste.

– Når prisforskjellen for samme tjeneste er mange tusen kroner, kan du lure på om enkelte kommuner forsyner seg for grådig fra innbyggernes lommebøker, sier Martinussen.

Han ber kommunene i Troms om å dempe den eskalerende gebyrgaloppen.

– Ansvaret for å passe på at gebyrene kun dekker faktiske kostnader er kommunens, påpeker Martinussen.

Han berømmer kommuner som Dyrøy, Kvænangen og Salangen for å holde gebyret under 10.000 kroner. Gjennomsnittlig saksbehandlingsgebyr for hele landet er 16.143 kroner.

Så mye kan du kreve

I pressemeldingen fra Huseierne heter det at kommunale tjenester som byggesaksgebyrer følger et selvkostprinsipp og ikke faste, forhåndsbestemte gebyr med like summer. Derfor kan variasjonene kommunene mellom være store.

Selvkostprinsippet innebærer at tjenester kommunen tilbyr skal finansieres gjennom gebyr som innbyggerne må betale. Men reglene sier at kommunen ikke kan kreve mer enn det koster å finansiere tjenesten. Åpenheten om hvordan gebyret beregnes er liten. Derfor er det vanskelig å vite hva hver enkelt kommune legger inn i byggesaksgebyret.

Bruker langt over 100 dager

Forskjellene i saksbehandlingstid varierer voldsomt i distriktet. Mens Kvænangen kommune bruker 5 dager, tar det hele 123 dager å få behandlet en byggesøknad i Porsanger. Tromsø brukte 67 dager i snitt i 2021.

Noen kommuner i Troms har så lang saksbehandlingstid at utbyggerne kan kreve å få deler av byggesaksgebyret redusert. Dette er det mange som ikke er klar over.

– Dersom kommunen ikke har behandlet byggesøknaden innen fristen på 84 dager, har man krav på å få redusert byggesaksgebyret med inntil 100 prosent. For hver påbegynte uke etter fristens utløp, reduseres gebyret med 25 prosent, minner Martinussen om.

Huseierne er opptatt av at regjeringen tar de store forskjellene på alvor, og forventer at de følger opp både regelverk og håndteringen av dette.

– Vi mener at Kommunal- og moderniseringsdepartementet må bidra mer til at kommunene forholder seg til selvkostprinsippet, og at byggesaksgebyrene blir beregnet slik at sammenligning kommuner imellom blir mer korrekt. Slik kan vi bedre sikre at selvkostprinsippene følges og gebyrene reduseres, sier Børge Martinussen i forbrukerorganisasjonen Huseierne.