Tirsdag etter påske skal formannskapet i kommunen si sitt om hvilket svar man skal levere inn på den omfattende høringsrunden som regjeringen har invitert til vedrørende landets domstolsstruktur.

Ap- og Sp-regjeringen – med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i spissen – har et ønske om å reversere den såkalte domstolsreformen.

To domstoler ble en

Som følge av reformen ble Nord-Troms og Senja tingretter slått sammen til en domstol, med flere såkalte rettssteder.

I sitt anbefalte høringssvar mener imidlertid kommunedirektør Stig Tore Johnsen at den nåværende strukturen skal beholdes – på tvers av regjeringens ønske.

I saksfremlegget som politikerne får på sitt bord argumenterer Johnsen med at reformen har ført til merkbart positive effekter for domstolen - blant annet økt profesjonalisering, flere behandlede saker, kortere saksbehandlingstid og økt spesialisering.

Kommuneadvokaten har vært spesialinstans i saksbehandlingen, og derfra er konklusjonen at det å reversere reformen vil være skadelig.

Opptatt av saker med barn og barnevern

I saksfremlegget peker kommuneadvokaten på at spesielt forhold knyttet til saker der barn og barnevern er involvert kan bli skadelidende.

«Den direkte innvirkningen for kommuneadvokatens arbeid og Tromsø kommune knytter seg til kortere saksbehandlingstid og et større fagmiljø som igjen sikrer økt kompetanse blant dommerne. Dette anses særlig viktig i barnevernssakene. Over en tredjedel av sakene ved norske tingretter er saker etter barneloven eller barnevernloven», skriver man.