En mann i 40-årene er dømt til fengsel i 18 dager for en rekke overtredelser av Straffeloven. Mannen har utøvd fysisk skade på andre og har, med skjellsord og annen upassende oppførsel, forulempet både politibetjenter og saksbehandlere i NAV i deres offentlige tjenestearbeid.

Den domfelte mannen møtte ikke til hovedforhandlingen, og retten valgte dermed å gjennomføre uten at tiltalte var til stede. Syv vitner la fram sin forklaring i retten.

Satte fyr på manns jakke

På Prostneset havneterminal tidligere i vinter, dyttet han en annen mann, slik at han ramlet på gulvet. Deretter slo han mannen to ganger i skulderen før han tente på jakkeermet hans med en lighter. Den voldsutsatte mannen var så ruset at han ikke enset flammene som sto opp fra ermet. Tiltalte slukket flammene, men tente så på en gang til og lot det brenne i cirka ti sekunder, slik at flammene brant inn til huden, før politiet kom og slukket jakkebrannen. To vitner på havneterminalen bekreftet hendelsesforløpet.

Tiltalte har forklart at han rett før hendelsen ville by mannen på en dram fra en flaske han hadde med seg, men at mannen drakk opp hele flaska. Det gjorde ham sint og han prøvde så å lete etter penger i mannens jakke. Han har uttrykt anger for gjerningen og erkjenner straffskyld. Det er ikke bekreftet at brannen i jakka har medført noen skader på mannen.

Sparket til vekter utenfor kjøpesenter

En måned tidligere, utenfor Nerstranda kjøpesenter, sparket han en vekter i leggen og spyttet han i ansiktet.

Vekteren forklarte i retten at han før hendelsen hadde blitt kontaktet av en kioskarbeider ved senteret som mistenkte at tiltalte hadde stjålet mobilen til en av kioskens kunder. Vekteren hadde så oppsøkt tiltalte og tatt mobilen ut av hånda på han. Det ble raskt oppklart som en misforståelse, og tiltalte fikk mobilen tilbake. Det utartet seg likevel en diskusjon som førte til at vekteren dyttet tiltalte, hvorpå tiltalte fulgte etter han inn døren og sparket han i leggen.

Tiltaltes forsvarer hevdet vekteren begikk en ulovlig tjenestehandling ved å frata tiltalte mobiltelefonen, men retten mente at det ikke fritar han for straff, selv om det kan virke provoserende.

Kjeftet ut NAV-ansatte

I fjor høst lagde han opptøyer på kundemottaket til NAV der han var oppfarende og skjelte ut flere saksbehandlere på kontoret. Gjentatte ganger ropte han til en kvinnelig saksbehandler at hun var udugelig og ba henne jobbe for lønna si. I retten har saksbehandleren forklart at han ropte dette etter henne med en voldsomt høy lyd.

Videre fulgte han etter henne bak skranken, forbi et skilt der det sto at kunder bes vente, og fremsto så aggressiv at hun ble oppriktig redd. Like etter kalte han også hennes mannlige kollega udugelig og en «pikk». Sistnevnte utsagn har saksbehandleren forklart for retten at han ikke kan huske.

Kalte politipatruljen «jævla horer»

Senere samme år, også på havneterminalen, slengte han flere høylytte bemerkelser til to politibetjenter som tok kontakt med han da han var overstadig beruset. Mannen ba dem «reise til helvete», sa «fuck off» og lignende utsagn. Senere, mens han satt i håndjern i cellebilen for å bli brakt til politiarresten, ropte han til betjentene: «Jeg skal spytte på dere når dere åpner opp døren, jeg har hepatitt c» og «jævla horer».

Den ene politibetjenten har opplyst at tiltalte beklaget oppførselen sin etter å ha roet seg.

18 dager fengsel

Retten har vurdert den samlede straffen for disse lovbruddene til 18 dager ubetinget fengsel. I straffeutmålingen har retten lagt vekt på flere ting.

Blant annet er det formildende at tiltalte erkjente straffskyld i forholdet der han slo en mann og tente på jakka hans. Likevel er det skjerpende at volden er utøvd på offentlig sted og mot en person som i liten grad var i stand til å forsvare seg, som følge av beruselse. Også voldsutøvelsen utenfor Nerstranda fant sted i det offentlige rom, men ikke uten foranledning, ettersom tiltalte ble fratatt sin mobiltelefon.

Hendelsene knyttet til NAVs kontorer og politiet er bøteforhold, og virker skjerpende på straffeutmålingen. Av hensyn til den domfelte sin begrensede økonomiske evne, har retten bestemt at han ikke skal betale noen saksomkostninger.

Mannen sto også tiltalt for å ha forstyrret alminnelig orden, da han ved den nevnte hendelsen på kundemottaket til NAV, var til sjenanse for kunder og ansatte. Bare noen dager senere var han tilbake ved NAVs kontorer, der han hamret, ristet og sparket på døra til kundemottaket, mens han ropte at en ansatt skulle komme ut og hjelpe han.

Retten har frifunnet han på begge tiltalepunktene.