Det er like under tre år siden Margbok forlag flyttet inn i Kirkegata 2 på Prostneset. Planene var store: Her skulle landsdelens første litteraturhus etableres - for 30 millioner kroner.

- Vi håper å komme i gang med arbeidene i løpet av sommeren eller tidlig høst. Vi har fått tilsagn om to millioner fra Fritt Ord, vi er i tett dialog med Sparebanken Nord-Norge og resten må vi ta opp i lån, forklarte forlagseier og primus motor i litteraturhusplanene, Jens Harald Eilertsen, til iTromsø i februar 2014.

Nå er det imidlertid over.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Banken stoppet kreditten

- Selskapet har gått i pluss i flere år, men overskuddet har ikke vært stort nok til å senke kreditten. I juli i fjor satte banken ned foten og stoppet kreditten, forteller Eilertsen.

Siden da har selskapet ikke vært i drift, og mandag begjærte Eilertsen oppbud.

Vil gjøre opp for seg

I løpet av 2014 gikk flere forfattere ut i media med historier om hvordan de ikke hadde fått pengene de hadde krav på fra forlaget. Blant annet omtalte Dagsavisen forfatteren Lajla Lorentzen som vant forlagets romankonkurranse i 2013, men aldri fikk prispengene - 150.000 kroner.  Dette skal imidlertid, ifølge Eilertsen være ryddet opp i.

- Det meste er nå gjort opp for. Det er syv stykker som ennå ikke har fått utbetalt alt de skulle ha fra royalties knyttet til våre nyeste utgivelser, opplyser Eilertsen.

Knekt av løfter

Grunnen til at forfatterne ikke fikk pengene de hadde krav på, er ifølge eieren at forlaget, etter lovnader fra politikere satset alt på litteraturhuset. Da det ikke ble noe av løftene, tapte de alt.

- Det tok knekken på oss, sier han.