Presidentkandidat for Arbeiderpartiet på Sametinget, Vibeke Larsen, mener det er for mange idrettstopper fra Tromsø-prosessen som nå er involvert i planene for å få OL til Oslo i 2022.

Hun oppfordrer derfor sametingsvelgere i Oslo om å stemme nei ved folkeavstemmingen.

Ført bak lyset

- Den gang ble det vist total mangel på fair play, som idrett tross alt må handle om. En sånn måte å drive idrettsledelse på kan vi som folk ikke stille oss bak, sier Larsen i en pressemelding.

Hun viser til rapporten som ble gitt ut etter at idretten trakk Tromsøs OL-søknad.

- Der går det fram at topplederne var uinteressert i eget prosjekt og motarbeidet egne vedtak om Tromsø flere ganger. Det står i grell kontrast til hvordan de nå ivrer for å få lekene til Oslo. VG Truls Dæhli skrev på kommentarplass i juni «grenseløs illojalitet» og «sannsynligvis noe av det mest ufine vi har sett i norsk idrett». Det er en treffende beskrivelse. En landsdel, sponsorer og nordnorsk idrett ble ført bak lyset, mener Larsen.

Åpenbart dobbeltspill

At idretten brukte kostnader og etterslep på anlegg som hovedargument da de trakk Tromsøs søknad, er noe av det som provoserer presidentkandidaten.

- Siden da har etterslepet økt og rapporter sier prisen på Oslo-OL blir mye dyrere enn Tromsøs kvalitetssikrede tall. Denne gangen later det ikke til å være noe problem for idretten.

Hun skriver videre at hun gjerne heier frem leke i 2026, men at det krever friskt blod i idrettsledelsen og at man tar et oppgjør med Tromsø-prosessen.

- Idrett er viktig, og da er det et minimum at de som representerer oss der følger demokratiske spilleregler, understreker hun.

Kulturminister Hadia Tajik mottar søknaden om statsgaranti til OL i 2022 fra Oslo kommune og Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité' onsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix