Dette er første gang Kreftforeningen deler ut så mye som 160 millioner kroner til kreftforskning i Norge.

Seks ulike forskningsprosjekter ved UiT — alle tilknyttet kreftforskning, har blitt plukket ut, og får 8,5 millioner kroner i støtte fra Halfdan og Margit Jacobsens legat, som Kreftforeningen forvalter.

Jobb å gjøre

Ekteparet ønsket at pengene skulle brukes til arbeidet med å løse kreftgåten.

– 30.000 får kreft hvert år. I dag overlever to av tre, mens det for 40-50 år siden kun var én av tre som overlevde. Det viser at forskning fører til fremskritt. Allikevel dør 11.000 av kreft i Norge i året, og det viser at vi stadig har en jobb å gjøre, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

Hun håper tildelingene inspirerer til at forskningsmiljøene blomstrer.

Kostbart

Rektor ved UiT, Norges arktiske universitet, Anne Husebekk forteller at UiT gjennom mange år har fått støtte til kreftforskning.

Universitetet får hvert år tildelinger fra Kreftforeningen.

– Disse midlene sørger for at flere forskere kan bli tilsatt, og at de som alt er tilsatt får driftsmidler. Forskning er kostbart. Universitetet er en del av samfunnet, og kreft er en viktig del av sykdomsspekteret i samfunnet. «Alle» har en slektning eller bekjent som er rammet av kreft. Derfor er det viktig at vi jobber med kreftforskning, mener hun.

De to hovedområdene for kreftforskning ved UiT er for tiden å forstå celler, for å bedre kunne diagnostisere og gi behandling, samt hvordan man kan forebygge kreft.

Forskerne Inger Torhild Gram og Baldur Sveinbjørnsson er enige om at pengetildelinger som denne er svært betydningsfulle for arbeidet de gjør.

– Laboratorieforskning er svært kostbart, og bevilgninger er helt vesentlige, sier Sveinbjørnsson.