Det mye diskuterte kunstverket til Bockelie skulle omsider henges opp på veggen på Gyllenborg skole med avduking og åpning 17. juni, men da Bockelie skulle begynne det siste arbeidet, var det langt fra uten dramatikk.

Totalt 60 hull er boret gjennom kunstverket for å henge det opp.

– Jeg er forbannet. Det er ekstremt mye ekstraarbeid. Vi må jobbe natt og dag hvis vi i det hele tatt skal ha en sjanse til å bli ferdig. Det spørs om vi i det hele tatt klarer det, sier Marit Bockelie da iTromsø møter henne oppe i stillaset.

Ramme hadde holdt

Den spreke 82-åringen, som ble kåret til «Årets tromsøværing» av iTromsøs lesere i fjor, mener det kunne vært gjort helt annerledes.

– De kunne ha satt en stålramme rundt i stedet for å borre tvers igjennom. Det gjorde jeg på Torgcenteret med et makens arbeid og det har jeg gjort på alle mindre andre mosaikker. Det er dessuten også billigere og da hadde vi fått satt det opp på en dag, sier Bockelie.

Hun mener begrunnelsen ikke holder.

– De (kommunen) har hørt på noen konsulenter som mente at en ramme ikke var sterk nok til å holde den oppe. Det er bare tull og nå har vi fått oss selv en ukes ekstra arbeid, sier kunstneren.

– Respektløst

Hun hevder hun ikke var klar over dette.

– Jeg var i Oslo i en begravelse og kom hjem natt til onsdag. Da jeg kom opp og skulle begynne arbeidet, fikk jeg sjokk.

Bockelie har talt totalt 60 hull tvers gjennom kunsten.

– Det er respektløst mot vårt arbeid. De har kastrert katten nede på mosaikken, som Isabel (Ferreira) nå må reparere og lage på nytt og vi er nødt til å lage ny kunst der de har boret tvers igjennom, sier Bockelie.

– Jeg blir mismodig når jeg ser jeg ser det, legger hun til.

Når det først ble boret igjennom, forstår hun heller ikke plasseringen av hullene.

– De har smelt det opp som om det var betong, det er det ikke, det er kunst. Jeg forstår heller ikke hvorfor når de først skulle borre hull, at de ikke boret der det kun var murpuss, i stedet for bare å borre tvers igjennom.

Nå blir det en hektisk uke.

– Det er skrevet en spesialfanfare av to musikere til åpningen og jeg har øvd med skolemusikken. Jeg trenger den tiden som er, men nå må vi i stedet lage ny kunst og jobbe dag og natt for å bli ferdig, sier den fortvilte kunstneren, i det hun hakker videre for å montere «Hanen» og bli ferdig i tide.

Les alt om Bockelie-hanen her!

– Ingen problem

Prosjektleder i kommunens eiendomsavdeling, Frode Gustavsen, mener hullene ikke er noe problem.

– Det er bagateller og ikke noe stor problem. Jeg har kontinuerlig kontakt med Marit (Bockelie) og er sammen med henne nå. Det er et lite problem og vi har sagt vi skal reparere og tette de hullene. Det er ikke et tema lengre. Jeg har ansvar for å få det på plass og den står som den står, på eneste rette plassen nå, sier Gustavsen.