Politikk

Kommunestyret i Tromsø er fullt av veteraner og langveisfarere og noen av de mest toneangivende politikerne har holdt på nesten en mannsalder. Men det er et par nye navn som vi tror kommer til å sette sine spor i den politiske debatten i byen.

foto
RØDT: Bendik Hugstmyr Woie.

• 18 år gamle

Bendik Hugstmyr Woie

fra Rødt var valgsekretær og bidro kraftig til partiets valgseier i Tromsø – selv om det nok var partinestor Jens Ingvald Olsen som trakk flest stemmer. Unggutten hadde sågar ikke fylt 18 da han leder partiapparatet «i strid» – og oppfylte så vidt alderskravene til å bli valgt inn i kommunestyret.

– Han er kunnskapsrik, gjør seg opp egne meninger og har stor allmennpolitisk kompetanse – selv om miljøspørsmålene er det han er skarpest på, sier en partikamerat som har latt seg imponere.

foto
Erlend Svardal Bøe

• 23 år gamle

Erlend Svardal Bøe

– generalsekretær i Unge Høyre – seilte inn i kommunestyret i Tromsø etter en intensiv valgkamp som ikke minst vi i media fikk merke. Det er kanskje feil å kalle det teppebombing med valgkamputspill, men vi er ikke langt unna.

Det er en meget aktiv ung politiker som har vært engasjert ikke minst i ungdomspartiet. Han har betydelig politisk erfaring og har gjort seg bemerket på mange forskjellige områder og gjort inntrykk på mange i partiet, sier en eldre partikamerat.

Musikk

Det skjer ekstremt mye innenfor Tromsøs musikkfront for tiden. Fra å ha vært en reinspikka metallby, for ti år siden, har det i det siste vokst fram artister som får spilletid på NRKs to største kanaler. Men hvem vil dominere musikkåret 2016?

foto
PLATESLIPP: Violet Road er snart klart med nytt plateslipp.

Violet Road

Allerede et godt etablert navn i hele landet, og vår største populærmusikalske eksportvare, ved siden av Hekla Stålstrenga. Vi har allerede fått en gjennomhøring av det nye albumet som kommer til våren, og det låter kjempebra. Bandet har allerede fått god tilbakemelding i Danmark, og med ny musikk kan det for alvor ta av internasjonalt for Kåfjord-gutta.

foto
COUNTRYTALENT: Kristin Loftås.

Kristin Loftås

Slapp en meget lovende singel høsten 2015. Nå jobber den unge countryartisten mot flere innspillinger, som kan ta henne inn i P1-varmen. Kommer det mer av den samme kvaliteten vi hørte på førstesingelen, kan 2016 bli et magisk år for tromsøjenta.

foto
LIVEBAND: Ondt Blod imponerer alltid når de spiller live. Nå er de klar med plate.

Ondt Blod

Guttene i Ondt Blod leverer kvalitetskonserter på rekke og rad. 18. januar slipper de debutplaten ”Finnmark”, som vi selvfølgelig har store forventninger til. Gutta, som opprinnelig er fra Hammerfest, er ambisiøs når albumet skal slipper og har booket seg inn på selveste John Dee i Oslo. Her får vi for alvor se hva rockerne er laget av.

foto
URØRT: Agnete "Agy" Braaten.

Agy

Markerte seg for alvor i 2015 med singelslipp og ikke minst som «Ukas Urørt» på P3, som skaffet henne listing av låten «Arvedavgi». Navnet hennes blir mer og mer etablert, og om det kommer mer av det samme tror vi at Agnete Båtnes Braaten kan ta et enda større steg i 2016.

Film

Filmmiljøet vokser som bare det i Tromsø. 2015 ble året der vi blant annet fikk se Eilif Bremer Landsends spillefilm «STUP». Nå gleder vi oss til følgende produksjoner:

foto
Filmskaper Fredrik Mortensen lager dokumentarfilmen "Parkert".

Fredrik Mortensen

Kommer med filmen alle tromsøværinger gleder seg til, nemlig ”Parkert”, hvor vi følger den avdøde bykarakteren Per «Parker» Andreassen gjennom sine siste dager i Tromsø. TV2 har for tiden stor suksess med serien ”Petter Uteligger”, som høster stor oppmerksomhet og lovord. Vi tror at filmen ”Parkert” har stort potensiale også utenfor Tromsø og Norges grenser.

foto
ANIMASJON: Endre Lund Eriksen jobber for å få ferdig barnefilmen "Dunder".

Endre Lund Eriksen

Kommer med animasjonskortfilmen ”Dunder”, som vi har enorme forventninger til. Teknikken som brukes i filmen ser helt fantastisk ut og smakebitene har sjarmert alle og enhver. Dette kan virkelig bli en vinner hos de aller minste på kinoer over hele landet.

foto
FILMSKAPER: Carl Christian Lein Størmer får endelig ferdig "Theres Always Next Season".

Carl Christian Lein Størmer

Har de siste månedene bodd i Oslo for å få ferdig dokumentarfilmen ”There's Always Next Season”, som handler om snowboardmiljøet i Tromsø. Om filmen er like bra eller bedre enn filmen ”1997 Forever”, kan man virkelig vente store ringvirkninger for filmskaperen som lager filmer og musikkvideoer for alt og alle innenfor musikkbransjen i Norge for tiden.

Mat og drikke

Tromsø har i alle år vært en utelivsby og store personligheter har kommet og gått. På senere år har imidlertid byen fått noen nye innslag som vi tror kommer til å spille en rolle for å gjøre byen enda mer spennende sett fra et kulinarisk ståsted.

foto
FRANSKINSPIRERT: Kjøkkensjef Rune Knudsen på Bardus Bistro med en moderne fårikål.

Rune Knudsen

– restaurantsjef på Bardus i Cora Sandels gate. Ung og fremadstormende kokk som har lykkes i å kombinere god tradisjonsmat fra Nord-Norge med fransk bistrokultur.

foto
STJERNEKOKK: Gunnar Jensen på Mathallen.

Gunnar Jensen

– kjøkkensjef på Mathallen i Grønnegata. Vinner av Det Norske Måltid og Ingridprisen. Blir av mange regnet for å være den neste store norske stjernekokken – i samme divisjon som Bent Stiansen, Øyvind Hellstrøm og Ørjan Johannessen.

foto
GASTROENTUSIASTER: Gjengen bak Hildr.

Hildr-gjengen

. Unge, urbane og entusiastiske. Har skapt gull av gråstein i Skippergata – og er nå i ferd med å hente gastro-burgerkulturen til Tromsø. Åpner Burgr på Jaklins Plass om kort tid.

foto
BRYGGERE: Marius Graff (til venstre) og Martin Amundsen på Graff Brygghus.

Martin Amundsen

og

Marius Graff

. De unge ølhundene startet Graff Brygghus i Storgatbakken og har fått ølelskende tromsøværinger til å stå i kø for å fylle på sine flasker. Før jul solgte de over 1.000 liter juleøl ...

foto
KOKKESPIRER: Elise Lorentzen (til venstre), John Erlend Matre og Madelen Rollan.

Jon Erlend, Madelen

og

Elise

. Tre kokkeelever på Breivika som kicker ass i forskjellige lærlingekonkurranser rundt om i landet. John Erlend Matre og Madelen Rolland deltar som første lag fra Tromsø i finalen i Tine-cupen. Elise Lorentzen deltar i NM-finalen for lærlinger. Og ikke minst – de debuterte som matskribenter i iTromsø sist sommer ...

Sport

Det er klart for et nytt idrettsår i Tromsø, hvor vi har utøvere i utrolig mange kategorier. Disse er de vi har størst tro på i det kommende året.

foto
TIL-TALENT: Runar Espejord. Foto: Jørund Wessel Carlsen

Runar Espejord

– 19-åringen spilte seg inn på TIL-laget i høst og noterte seg med totalt tre eliteseriescoringer. Det er mye som taler for at tromsøværingen tar enda større steg i 2016, og mange tror han kan bli TILs nye store angrepsspiller.

Jo Nymo Matland – Har sent i karrieren fått en mulighet til å bli utenlandsproff for belgiske Royal Antwerpen. I løpet av 2016 kan Matland være med på å ta klubben opp fra nivå to og til landets øverste liga i Belgia.

foto
TALENT: Skiløper Anna Svendsen.

Anna Svendsen

– Kan prestere i NM på ski på hjemmebane allerede om noen uker. Skiløperen er midt i 20-årene og hadde en brukbar sesong i fjor, tross skadeutfordringer. I 2016 kan hun ta enda flere steg ved å gjøre det bra hjemme på ski.

foto
SKIHOPPER: Johan Forfang imponerte i hoppuka.

Johann Forfang

– Et navn de aller fleste har fått øynene opp for i den siste tiden i forbindelse med den hoppuka. Forfang har ikke helt tatt steget opp, selv om han har vært på pallen tre ganger (tre tredjeplasser). Neste på lista er VM i skyflying, hvor tross alt Forfang gjør det best.

Ulrik Yttergaard Jenssen–I skrivende stund har tromsøværingen fått tilbud fra A-laget til Lyon, som han enda ikke har svart på. Jenssen er ønsket av flere store klubber i Europa, og kan fort ende opp med å spille på eliteserienivå i Nederland, Belgia eller Frankrike i 2016.

Forskning

Nord-Norges kunnskapshovedstad, og hovedstad i Arktis. De siste årene har Tromsøs betydning som kunnskapsby vokst kraftig – og et vell av kompetansemiljøer har samlet seg i Breivika eller langs Strandveien. Når kunnskap blir hard valuta er Tromsø godt skodd.

Berit Kristoffersen, postdoktor ved UiT. Hun er engasjert i flere fagfelt som vil få stor betydning i fremtiden – klima, oljepolitikk og reiseliv. Holdt innlegg på klimatoppmøtet i Paris og deltar aktivt i samfunnsdebatten.

foto
POLARFORSKER: Jørgen Berge

Jørgen Berge

– professor i marin biologi ved samme universitet. Blant de fremste ekspertene på klimaendringer i Arktis. Har nylig fått antatt flere artikler i prestisjetunge vitenskapelige tidsskrift. Del av et fagmiljø som UiT satser mye på for å utvikle til å bli verdensledende.

foto
PSYKOLOG: Charlotte Reedtz

Charlotte Reedtz

(mest kjent som Røde Charlotte fra da hun satt i bystyret for Rød Valgallianse). Førsteamanuensis i psykologi, spesialist på barn og unge. Blir sett på som en naturlig arvtaker til Willy-Tore Mørch, hele Norges barnepsyokologiekspert som nå er blitt pensjonist.

foto
INSTITUTTLEDER: Kathrine Tveiterås

Kathrine Tveiterås

– instituttleder på Norges fiskerihøgskole. Bygger opp og deler vesentlig kunnskap om havet, fiskeriene og sjømatnæringa. Opptatt av hvordan vi kan utnytte ressursene i havet bedre.