– Nå har det begynt å lyne på havet, så vi har sendt ut et lynvarsel for Tromsø-området, sier vakthavende meteorolog Ola Bakke Aashamar.

Lørdag har Vervarslinga sendt ut tre gule farevarsler lørdag, for is, snø og lyn. Det kalles farevarsler, men når de er gule er de mer å regne som tips, et lite «obs obs».

– Jeg tror ikke det kommer til å lyne så veldig her rundt Tromsøya, men Yttersida er utsatt. Men man skal for så vidt være litt forsiktig i høyden. Det er kanskje ikke så mange ute på topptur i dette været, men dette er altså ikke dagen for å oppsøke høye, eksponerte plasser.

Kombinasjonen snø, sludd og regn

Den som tenkte at nedbøren som passerte tidlig lørdag var det vi ville få av byger, må tenke om igjen. De kommende dagene skal det nemlig komme mellom 20 og 40 millimeter av sorten – enten sludd, snø eller regn.

– I lavlandet og på kysten vil en del av nedbøren komme som sludd og regn, men steder over 200–300 meter vil få fuktig snø. Så det kan fort bli slik at det snør på Fjellheisen mens vi sitter med regn og sludd her nede i byen, sier Aashamar.

– Nedbøren blir en langvarig hendelse. Jeg tror nok vi må vente av og på-byger fram til mandag morgen.

– Er det fare for at snøen, og dermed julestemninga, regner bort?

– Siden vi er såpass nærme nullen, så tviler jeg på at hele snødekket smelter bort, men dersom gradene skulle krype opp mot fem-seks plussgrader, vil det kunne skje, sier Aashamar og legger til:

– Og så er snødybden 43 centimeter oppe på Vervarslinga, så det skal mye til. Men helt ytterst på Kvaløya, der de har mindre snø, der kan det nok bli ganske bart på mandag.

– Kan bli ekstra glatt

Farevarslet for is gjelder for dem som skal ut og kjøre i helga, sier meteorologen.

– Overgangen til mildvær kan føre til at regnet som kommer fryser til på bakken og på veibanen, og i tillegg kan det skape en ekkel vannhinne som iser til. Det kan bli ekstra glatt på veiene de kommende dagene.

For å gjøre førjuls-været helt komplett, er det i tillegg en del vind i lufta. Særlig på fjellet, på Fjellheisen og på Fakken ute på Vannøya, er det sterk kuling. Middelvinden er 20,4 meter i sekundet, enda mer i kastene.

– Mer sentralt i Tromsø blåser det liten kuling. På Langnes er det målt 13,4 meter i sekundet, og det er ikke så ille, sier meteorologen og legger til:

– Men det er ikke hyggelig ute nå, det er ikke det. Det blir en innevær-helg for dem som har mulighet til slikt.

Tirsdag vil det bli gradvis endring i været, forteller Aashamar.

– Det vil bli bedre og bedre vær utover uka, men det blir ikke like rolig som vi har hatt det de siste ukene. Men det roer seg og blir kjøligere igjen.

Og dét er jo gode nyheter – for dem som liker godt vær.