iTromsøs sikreste vårtegn er den tradisjonsrike konkurransen for hvilken dato som blir den offisielle snøfritt-datoen. Altså da det måles 0 cm snø rundt målestaven ved Vervarslinga på toppen av Tromsøya.

Som oftest nås milepælen rundt midtveis av mai måned. Men i år har snøsmeltingen startet litt tidligere enn normalt. Men holder det seg?

Mens dette skrives (12. april), er det 81 cm snø rundt Vervarslingas målestav. På samme dato i fjor var det mer enn én meter snø.

Statsmeteorolog Marek Ratajczak sier det likevel ikke trenger bety at Tromsø blir snøfri på et tidligere tidspunkt i år.

– Det har smeltet en del nå i forhold til i fjor, men de neste ukene blir det lite snøsmelting, sier han.

Selv om han selvsagt ikke sitter på fasiten, så har han noe informasjon som kan hjelpe dere på veien til å plukke riktig snøfritt-dato.

– Det virker ikke som om det skal bli noe uvanlig varmt fremover, så snøen kan komme til å ligge til godt uti mai, forteller Ratajczak.

Datoene da Tromsø ble snøfritt de siste tre årene:

2023: 16. mai

2022: 19. mai

2021: 21. mai

Selv våger han ikke tippe noen dato, og anser det som 50/50 hvorvidt snøen vil smelte før 17. mai i år.

Datoen vi er ute etter er den første dagen det erklæres snøfritt i Tromsø i år. Gud forby – men skulle det legge seg noen nye centimeter med snø etter snøfrittdatoen, er det like fullt den første offisielle snøfrittdatoen som gjelder.

VANSKELIG Å SI: Statsmeteorolog Marek Ratajczak sier det ikke er lett å si når snøen er smeltet bort i Tromsø. Foto: privat

BBQ-Premie

Tipper du riktig dato vil du være med i trekningen om den populære FCC BBQ Volcano Smokeless båltønne, fra Coop Obs Bygg.

Det er et rentbrennende produkt, og med doble vegger og luftgjennomstrømning avgis det minimalt med røyk etter oppvarming. Den veier 11,2 kilo, og det praktiske er at du får med en bærevæske som båltønnen kan legges i før og etter bruk.

Båltønnen passer til bruk gjennom hele året.

GRILL TIL ENHVER TID: Denne sørger for at du kan få noe godt på tallerkenen din. Foto: COOP OBS BYGG

Slik deltar du:

Alt du trenger å gjøre for å delta i snøfrittkonkurransen er å sende en e-post til tips@itromso.no med tittelen SNE24 (altså i ett ord og med «e» – og ikke SNØ, som søringene sier!).

I meldingen skriver du den foreslåtte datoen din for når det første gang er snøfritt rundt målestaven til Vervarslinga for Nord-Norge på toppen av Tromsøya.

Husk også å skrive navnet og telefonnummeret ditt. Lykke til!

SISTE FRIST FOR INNSENDING TIL KONKURRANSEN: Tirsdag 30. april Vinner trekkes blant innsenderne med riktig svar. Vedkommende blir kontaktet - og må stille opp på en liten sak i avisen.