iTromsø har mottatt flere tips om at det skal være funnet skjeggkre på Jekta Storsenter.

- Vi hørte først om det i går, men har ikke fått konstatert funn ennå. Det har florert en del bilder, men vi er usikre på om de stammer fra vårt kjøpesenter, sier driftssjef Andre Hellvig til iTromsø.

Skadedyrkontroll tilkalt

Han opplyser at Nokas Skadedyrkontroll AS skal undersøke saken førstkommende mandag.

- Vi har en avtale med dem på skadedyr, så dette medfører ikke ekstra utgifter for oss, sier Hellvig.

Skjeggkre ble først oppdaget i Norge i 2013. De er til forveksling like det mer vanlige sølvkreet. Begge er vingeløs, men skjeggkre blir større og mer hårete.

Insektene er altetende og spiser alle slags stivelse- og sukkerholdige stoffer, som blant annet brødsmuler, tapetklister eller mel. De er også kjent for å gjøre skade på papir og matvarer.

Umulig å bli kvitt

Bekjempelse har vist seg å være vanskelig.

- Den er utrolig vanskelig å bekjempe. Mange ringer oss om denne om dagen. Og vi har ikke noe godt svar. Vi har finlest litteraturen, men foreløpig ikke kommet opp med noen god måte å bekjempe den på, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, tidligere uttalt til klikk.no.

Biolog Johan Mattsom, utorisert skadedyrbekjemper og fagsjef i Mycoteam, er mannen som for første gang oppdaget skjeggkre i Norge.

- Det vi har sett at det ikke er praktisk mulig å bli kvitt dem, hverken med bruk av insektsgift eller giftfrie stoffer vi ellers bekjemper insekter med, sier han.