Førstebibliotekar ved NTNU Universitetsbiblioteket, Ellen Alm (bildet), har foretatt et dypdykk i rettsprotokoller og lensregnskaper fra midten av 1600-tallet for å kunne produsere en bok av det som var Trondheims siste heksebrenning.

– Det er den verste og største trolldomsprosessen som har funnet sted i Midt-Norge, helt på tampen av perioden da de drev med sånt, men likevel har den blitt helt oversett i historisk sammenheng, sier Alm.

Halloween-timing

Boken har allerede vært utgitt i halvannen uke, men i kveld skal Tromsø-kvinnen ha en lansering på biblioteket hun er ansatt på.

– Det var litt tilfeldig at det ble kvelden før Halloween, men vi så jo at datoen nærmet seg, så da tenkte vi at det passet bra, sier hun.

Etter en utdanning som historiker ved UiT med hovedfagsoppgave om temaet, flyttet hun for omtrent ti år siden til Trondheim. Boka hun nå lanserer er debuten hennes.

Sideprosjekt

– Det startet som et prosjekt på siden, men så fikk jeg så fikk jeg samlet opp såpass mye informasjon at jeg fikk forskningspermisjon et halvt år for å skrive om det, forteller Alm, som allerede har publisert en del artikler om samme tema.

Med en bakgrunn som blant annet har trent henne i å lese gotisk skrift og håndtering av gamle dokumenter, ble utfordringene betydelig minsket.Det har likevel vært en krevende prosess å forfatte boka, som altså ble lansert denne uken.